BiH

Komarica: Hrvati nestaju u BiH

Srna - 11.06.2012 17:27
Komarica: Hrvati nestaju u BiH

BANJALUKA - Banjalučki biskup Franjo Komarica upozorio je danas da hrvatski narod, kao konstitutivan, nestaje u Republici Srpskoj i BiH, jer se od njihovog prijeratnog broja u Srpsku vratilo svega pet odsto, a u cijeloj BiH nedostaje 40 odsto prijeratnih Hrvata.

Obraćajući se na okruglom stolu u Banjaluci "Održivi povratak bosanskih Hrvata - stanje u perspektive", Komarica je podsjetio da su predstavnici "Karitasa" i hrvatskih udruženja u BiH više puta apelovali na političare u BiH na potrebu provođenja Aneksa sedam Dejtonskog sporazuma, što podrazumijeva pravo na održivi povratak u BiH.

Predstavnica Vlade Hrvatske Darija Krstičević istakla je da je osnivanjem Državne kancelarije za odnose Hrvatske sa Hrvatima izvan te zemlje načinjen značajan korak ka zaštiti Hrvata i njihovih interesa izvan Hrvatske.

Krstičevićeva je napomenula da Vlada Hrvatske od 2002. godine provodi poseban vid pomoći Hrvatima i njihovim udruženjima u BiH, ističući da će ubuduće posebna pomoć biti data strateškim projektima održivog povratka i ostanka Hrvata u BiH.

"Ostvarenje ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda u BiH temelj su njenog opstanka i razvoja", zaključila je Krstičevićeva.

Posebna izaslanica predsjednika Hrvatske Romana Vahutin rekla je da u BiH ne treba samo obnoviti kuće, već i život, odnosno omogućiti ljudima uslove za održivi povratak i zapošljavanje.

Visoki predstavnik za BiH Valentin Incko rekao je da je za reintegraciju u društvo u BiH potrebno mnogo više, obnove kuća i života.

On je rekao da je potrebno omogućiti povratak svim ljudima u BiH koji to žele, ističući da je u BiH i dalje 100.000 ljudi raseljeno, a veliki broj nalazi se u kolektivnim smještajima, što je nedopustivo.

Osim predstavnika Banjalučke biskupije i "Karitasa BiH", okruglom stolu prisustvuju ministar za izbjeglice i raseljena lica Srpske Davor Čordaš, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Damir Ljubić, predstavnici Ministarstva za ljudska prava i raseljena lica FBiH, predstavnici Vlade Hrvatske i Kancelarije hrvatskog predsjednika.

Organizator okruglog stola u prostorijama Banjalučke biskupije su Udruženje bosanskih Hrvata "Prsten", a suorganizatori su Evropska akademija Banjalučke biskupije, Hrvatsko kulturno društvo "Napredak", Panevropska unija BiH, Hrvatska Panevropska unija i "Karitas BiH".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Ostali naslovi

 • Braći Čavalićima 10 i po godina zatvora

  19.09.2014 17:50 - Sanja Čakarević

  DOBOJ - Braća Esad i Derviš Čavalić iz Dervente, bivši pripadnici HVO-a koji su optuženi za ratni zločin nad srpskim civilima u logorima u Derventi, osuđeni su u petak u ponovljenom postupku pred dobojskim Okružnim sudom, na kazne zatvora u trajanju od pet, odnosno pet i po godina.

 • Zatvoreni Srbi odbili da se priključe Armiji BiH, pa osuđeni

  19.09.2014 16:44 - Srna

  SARAJEVO - Na suđenju Selmanu Busnovu za zločine počinjene na području Kladnja, svjedok Tužilaštva BiH Danis Gačić rekao je da su zatvoreni Srbi u zgradama prosvjetnih radnika u Stuparima odbili poziv da se priključe Armiji BiH.

 • Mirković: Zadruge najoptimalniji oblik organizovanja zemljoradnika

  19.09.2014 16:26 - Srna

  BANJALUKA - Nosilac liste Komunističke partije za poslanika u Narodnoj skupštini u Izbornoj jedinici šest Mile Mirković istakao je da zadrugarstvo ima veoma dugu tradiciju na ovim prostorima, te da su, s obzirom da više nema velikih agrokompleksa, zadruge najoptimalniji oblik organizovanja zemljoradnika.

 • Uspješna policijska saradnja sa Amerikom

  19.09.2014 15:08 - Srna

  SARAJEVO - Predstavnici Granične policije BiH i regionalne kancelarije američkog Ministarstva bezbjednosti u Beču zaključili su na današnjem sastanku u Sarajevu da je dosadašnja saradnja ovih institucija izrazito uspješna.

 • Majkić: Manival nedovoljno informisan

  19.09.2014 14:52 - Srna

  SARAJEVO - Predsjedavajuća Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH Dušanka Majkić izjavila je danas Srni da Komitet Savjeta Evrope za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti /Manival/ nije stavio BiH na "sivu listu" nakon što je upoznat o pravom stanju stvari.

 • Dodik: Referendum u Škotskoj unosi novu realnost

  19.09.2014 14:49 - Srna

  BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da referendum u Škotskoj, bez obzira na rezultate, unosi novu realnost i istakao da je politički legitiman eventualni zahtjev za samostalnošću Srpske u nekom budućem dogovoru.

 • Zmijanjac: Poslanici primanja da uplate za obnovu RS

  19.09.2014 14:43 - Srna

  BANJALUKA - Kandidat Srpske pravedne politike za člana Predsjedništva BiH Goran Zmijanjac apelovao je na poslanike odlazećeg saziva Narodne skupštine i poslanike iz Republike Srpske u parlamentu BiH da sva primanja koja im budu isplaćena iz budžeta do konstituisanja novih saziva uplate za obnovu Republike Srpske i pomoć porodicama stradalim u poplavama.

 • Dodik: Rusija će braniti RS

  19.09.2014 14:32 - Srna, Foto V. Stojaković

  BANJALUKA -Milorad Dodik, predsjednik RS, kazao je da će Rusija na svim budućim sastancima, na svim mjestima, kada bude na dnevnom redu BiH, uvažavati i braniti stav RS, te da taj vid saradnje treba čuvati i jačati u narednom periodu.

 • Nedostatk kvoruma prekinuo sjednicu

  19.09.2014 14:25 - Srna

  SARAJEVO - Zbog nedostataka kvoruma prekinuta je vanredna sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH /FBiH/ na kojoj se rapravljalo o provođenju zaključaka donesenih nakon razmatranja informacije o stanju prava boračke populacije.

 • Tadić: Savez treba podršku

  19.09.2014 14:19 - Srna

  BANJALUKA - Kandidat Saveza za promjene za predsjednika Republike Srpske Ognjen Tadić poručio je da Savez treba snažnu podršku svih građana Republike da bi proveli ekonomske reforme koje će omogućiti ljudima da se vrate na posao, sačuvaju porodice i omogućiti mladima da ostanu u Srpskoj.

 • Savić: Tražiču odgovornost nadležnih

  19.09.2014 14:16 - Srna

  GRADIŠKA - Nosilac liste Stranke pravedne politike za Narodnu skupštinu Republike Srpske u Izbornoj jedinici dva Dragiša Savić je izjavio da će, ukoliko bude izabran za poslanika, tražiti odgovornost nadležnih za provođenje adekvatnih mjera za zaštitu od poplava.

 • Za silovanje maloljetnice šest godina zatvora

  19.09.2014 14:14 - Srna

  BIHAĆ - Kantonalni sud u Bihaću osudio je nekadašnjeg pripadnika Vojske Republike Srpske /VRS/ Duška Solešu na šest godina zatvora zbog silovanja maloljetnice 1992. godine.

 • Indira Muharemović najmlađi kandidat za predsjednika RS

  19.09.2014 14:08 - Srna

  BANJALUKA - Kandidat Prve stranke za predsjednika Republike Srpske Indira Muharemović izjavila je da je njen cilj da predstavlja sve građane Srpske, bez obzira kojem narodu pripadaju i kojem se Bogu mole.

 • Braća Čavalić osuđena za zločine u Derventi

  19.09.2014 13:20 - Srna

  DOBOJ - Okružni sud u Doboju osudio je bivše pripadnike Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ braću Esada i Derviša Čavalića zbog ratnog zločina nad civilima na području Dervente 1992. godine.

 • Dodik: Rusija privržena Dejtonu

  19.09.2014 13:10 - N.N.

  BANJALUKA - Milorad Dodik, predsjednik RS, naveo je da Rusija u kontinuitetu iskazuje privrženost Dejtonskom sporazumu kroz rad Savjeta za implementaciju mira i Savjeta bezbjednosti Ujedninjenih nacija.

Newsletter

Registrujte se na besplatni newsletter.

Svako jutro najvažnije vijesti.

Upišite vašu e-mail adresu:

Delivered by FeedBurner

Mali oglasi

Predajte male oglase putem mobilnog telefona 065 1314! Uputstvo.