BiH

"Komersant": Od rezolucije zavisi put Srbije u EU

"Komersant": Od rezolucije zavisi put Srbije u EU
"Komersant": Od rezolucije zavisi put Srbije u EU

MOSKVA - Od toga da li će danas u Savjetu bezbjednosti UN-a biti usvojen nacrt britanske rezolucije o Srebrenici ili ne zavise budući odnosi između balkanskih država i perspektive njihovog priključenja EU, piše danas "Komersant".

Moskovski dnevnik navodi da britanski prijedlog nije naišao na pozitivne reakcije Srbije i Rusije i ističe da u Beogradu smatraju da dokument nije u skladu pomirenjem u regionu.

Glavna primjedba Srbije se prvobitno odnosila na to što se u nacrtu rezolucije riječ "genocid" pominje 35 puta, a pomirenje samo tri puta.

"Mi nismo protiv toga da se oda počast srebreničkim žrtvama, ali želimo da se oda počast i srpskim žrtvama", objašnjava za "Komersant" izbor iz srpske vlade.

Zato u Beogradu nisu mogli prosto da odbace britanski prijedlog, jer odlično razumiju da Zapad tretira odnos Srbije prema tragediji u Srebrenici kao svojevrsni test - da li je Beograd spreman da se distancira od prošlosti i da ide putem evrointegracija.

I zbog toga bi odbacivanje prijedloga imalo ozbiljne posljedice, piše list.

U pomoć je pritekla Rusija, koja je nacrt Velike Britanije ocijenila kao antisrpski i da izaziva konfrontacije i predložila je svoj prijedlog u kojem se ne pominju konkretni zločini počinjeni u Bosni, uključujući i Srebrenicu, već se osuđuju svi zločini tokom rata u BiH.

List tvrdi da je poslije toga Britanija počela da unosi izmjene u svoj nacrt i da ga ublažava, iznoseći nekoliko verzija, ali sve one su neprihvatljive za Beograd, navodi list.

Premijer Aleksandar Vučić je, primijetivši da Srbija nije ni pozvana na sjednicu, istakao da od toga kako bude razmatrana rezolucija zavisi njegovo prisustvo na obilježvanju godišnjice 20. godišnjice od zločina.

To upozorenje, navodi list, je veoma ozbiljno i može imati dalekosežne posljedice po odnose Srbije i EU.

List podsjeća da 8. jula u Beograd dolazi njemačka kancelarka Angela Merkel, a od ishoda njenih razgovora zavisi otvaranje pregovora sa EU.

Između ostalog, normalizacija odnosa Srbije i Bosne nije moguća bez približvanaja njihovih stavova o Srebrenici, tako da od rezolucije SB UN zavisi perspektiva evrointegracija Srbije.

Shvataju to i na Zapadu i ne žele da ruše već postojeće mostove sa Srbijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije