BiH

Komić: Cilj reformi privredni rast i veće zapošljavanje

Komić: Cilj reformi privredni rast i veće zapošljavanje
Komić: Cilj reformi privredni rast i veće zapošljavanje

JAHORINA - Ključne reformske oblasti rada Vlade Republike Srpske su oporavak privrede i novi privredni rast, reforma javnog sektora, fiskalna konsolidacija, očuvanje socijalne sigurnosti i evropski put - izjavio je danas Srni na Jahorini ministar nauke i tehnologije Srpske Jasmin Komić.

"Realizacija ovih ciljeva izvršiće se rasterećenjem privrede, stvaranjem povoljnijih uslova za poslovanje, te reformom tržišta rada, što će omogućiti veće zapošljavanje i veći privredni rast, koji nije cilj sam po sebi, već osnova za bolji život građana", precizirao je Komić.

Govoreći o Programu rada Vlade Republike Srpske za period od 2014. do 2018. godine i setu reformskih zakona planiranih Ekonomskom politikom za 2015. godinu, Komić je naglasio da je cilj oporavak i jačanje privrede, podizanje nivoa konkurentnosti, podsticaj za novo zapošljavanje, povećanje likvidnosti i investicione aktivnosti.

"Jasnije i preciznije definisanje u Nacrtu zakona o porezu na dobit treba da obezbijedi efikasniju i potpunu primjenu zakona, a sve radi unapređivanja stanja u oblasti poreza, što podrazumijeva rast finansijske discipline i kontinuitet prihoda po osnovu poreza", rekao je Komić.

Glavni ciljevi predloženog Nacrta zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza, ističe on, su poboljšanje likvidnosti ekonomskog sistema, te transparentnost u poslovanju, uz eliminisanje mogućih izazova kod naplate potraživanja.

Komić je za Nacrt zakona o fiskalnoj odgovornosti rekao da uređuje fiskalna pravila, mjere i procedure za uspostavljanje fiskalnog okvira, ograničavanje javne potrošnje, jačanje odgovornosti za efikasno i efektivno korištenje budžetskih sredstava, s ciljem unapređenja ukupnog sistema javnih finansija, te uvođenja dodatne fiskalne odgovornosti.

"Nacrtom zakona o porezu na dohodak predloženo je rasterećenje privrednih subjekata, u konkretnom slučaju osnivača i vlasnika udjela u privrednim društvima, tako što se oslobađa prihod od dividende i udjela dobiti od oporezivanja porezom na dohodak", pojašnjava Komić, dodajući da se na ovaj način sprečava evidentna poreska konkurencija u okviru BiH.

Prema njegovim riječima, veoma su značajne i izmjene i dopune Zakona o doprinosima, koje predviđaju smanjenje ukupne stope doprinosa za 1,4 odsto.

"Na ovaj način, zbog smanjenja zbirne stope doprinosa realnom sektoru, prema procjenama, ostaje oko 53 miliona KM. Takođe, ovim zakonom umanjuje se osnovica doprinosa za nosioce nekomercijalnih poljoprivrednih gazdinstava sa dosadašnjih 30 odsto od prosječne bruto plate u Republici Srpskoj na 20 odsto", naveo je Komić.

Komić je danas učestvovao u radu Međunarodne naučno-stručne konferencije "Jahorinski poslovni dani", čije je učesnike upoznao o osnovnim smjernicama rada Vlade Srpske u narednom periodu.

Izražavajući nadu u uspješan i plodan rad ovog skupa, on je konstatovao da je turizam jedna od razvojnih šansi Republike Srpske i da, uz pravilan tretman turističkih potencijala, adekvatna ulaganja i osmišljen strateški pristup, može da se ostvari atraktivna turistička ponuda, koja treba dati snažne ekonomske efekte.

On je ocijenio da je turistička budućnost Srpske izvjesna i zaključio da unapređenje turizma i ekonomije u cjelini podrazumijeva novi model proizvodnje znanja koji se ogleda u heterogenosti, interdisciplinarnosti i umrežavanju, s naglaskom na kooperativna istraživanja u partnerskoj saradnji nauke i privrede. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije