BiH

Prašinu dvije i po godine sakuplja 519 žalbi u vezi sa javnim nabavkama

Prašinu dvije i po godine sakuplja 519 žalbi u vezi sa javnim nabavkama
Prašinu dvije i po godine sakuplja 519 žalbi u vezi sa javnim nabavkama

SARAJEVO - Ured za razmatranje žalbi u procesu javnih nabavki ni dvije i po godine kasnije nije riješio 519 predmeta.

Za njih, kako je priznala i Željka Klobučar, predsjedavajuća ovog ureda, se ne zna ni da li je postupak okončan ili ne.

Na ovu informaciju odreagovao je Damir Bećirović (DF), član Komisije za finansije i budžet, na čijem je dnevnom redu juče bila informacija o radu ovog ureda, kazavši da ni Ured, a ni Agencija za javne nabavke ne treba ni da postoje jer ne rade svoj posao.

"Iz ovog izvještaja vidimo da nemaju kapacitet da se bave svojim poslom. Znamo koje se sume vrte kada je riječ o javnim nabavkama, a nema kontrole nad tim. Godišnje se u nabavke inkasira pet milijardi KM, a nestane između 600 i 800 miliona KM", konstatovao je Bećirović.

Klobučareva je konstatovala da ovaj ured ima problem s malim brojem zaposlenih.

"Vezani smo rokovima i ulažemo maksimalne napore da uradimo posao za koji smo zaduženi", kazala je ona.

Istakla je kako je u ovoj godini planiran prijem pet radnika, te da su već primljena četiri radnika: dva u Kancelariji u Mostaru i dva u Kancelariji u Banjaluci. Međutim, kako je istakla, sredstva koja su im odobrena nisu dovoljna da bi se isfinansirao peti radnik.

Ove godine će situacija, izgleda, biti još gora, jer je u prvih šest mjeseci ovaj ured zaprimio 1.400 žalbi, od čega je 600 pristiglo u Ured u Mostaru i po 400 u urede u Sarajevu i Banjaluci.

U toku prošle godine ovaj ured zaprimio je ukupno 2.011 žalbi koje su podnesene u postupku javnih nabavki, a sve tri kancelarije ukupno su riješile 1.695 žalbi ili 84,29 posto. Broj neriješenih žalbi je 316 ili 15,71 posto u odnosu na primljene.

Iz Ureda za razmatranje žalbi tvrde da je najveći broj predmeta riješen u roku. Dodaju da su žalbe koje su primljene krajem 2014. godine, njih 113, a koje nisu mogle biti riješene u toj godini zbog vremena potrebnog za kompletiranje, riješene u prošloj godini, dok je 12 žalbi koje se odnose na predmete čija je procijenjena vrijednost manja od 800.000 maraka riješeno po nalogu Upravne inspekcije, takođe u prošloj godini. Tako je po ovom izvještaju Ured za razmatranje žalbi ukupno riješio 1.820 žalbi prošle godine.

Kada je riječ o podnošenju prekršajnih i krivičnih prijava nadležnom sudu, iz Ureda za razmatranje žalbi su naveli da su tokom 2015. godine podnesene tri prekršajne prijave, koje su u konačnici obustavljene od strane nadležnih sudova.

Naveli su da je u 11 predmeta Ured za razmatranje žalbi obavezao ugovorne organe da oštećenim ponuđačima isplate odštetu. U osam predmeta je utvrđeno kršenje pravnih pravila i principa, a u jednom predmetu je podnesena krivična prijava.

"Ured za razmatranje žalbi je u 2015. godini zaprimio 115 presuda i rješenja Suda BiH. Tri se odnose na predmete Kancelarije iz 2015. od kojih je jedna uvažena i dvije odbijene, a 112 presuda odnosi se na predmete Kancelarije iz ranijeg perioda", navodi se u ovom izvještaju.

U 107 predmeta tužbom pred Sudom BiH pokrenut je upravni spor tokom prošle godine, što znači da je upravni spor pokrenut u 5,3 posto predmeta u odnosu na zaprimljene žalbe. To znači da stranke u 94,7 posto predmeta nisu pokretale upravni spor protiv odluka Ureda. Navode da je tokom 2015. godine Ured zaprimio još 77 tužbi na predmete koji su riješeni u 2014. godini i predmete u kojima se rješavalo po zahtjevu za naknadu štete i po sudskim presudama.

Za funkcionisanje Ureda u prošloj godini iz budžeta BiH izdvojeno je 1.395.000 maraka plus 80.000 maraka iz budžetske rezerve za zakupninu, što u konačnici iznosi 1.475.000 maraka. Ured za razmatranje žalbi je u odnosu na odobrena sredstva imao izvršenje od 1.234.924 marke ili 84 posto.

U samoj komisiji juče nije bilo previše raspoloženja za raspravu. Komisija je radila na rubu kvoruma, jer nije bilo članova iz Republike Srpske.

AF: Izjave

Damir Bećirović

Godišnje se u nabavke inkasira pet milijardi KM, a nestane između 600 i 800 miliona KM

Željka Klobučar

Ulažemo maksimalne napore da uradimo posao za koji smo zaduženi

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije