BiH

Komisijama vraćen zakon o Ustavnom sudu BiH

Komisijama vraćen zakon o Ustavnom sudu BiH
Komisijama vraćen zakon o Ustavnom sudu BiH

SARAJEVO - Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH u petak na sjednici nije prihvatio negativno mišljenje Ustavnopravne komisije o Prijedlogu zakona o Ustavnom sudu BiH i Prijedlog zakona o izmjeni Krivičnog zakona BiH, te ih je vratio komisijama ponovo u proceduru.

Sredoje Nović (SNSD), predsjedavajući Kluba srpskog naroda u Domu naroda BiH, izjavio je u petak da je rasprava pokazala da prijedlozi zakona apsolutno imaju ustavni osnov na nivou BiH.

"To što pojedini delegati smatraju da nema ustavnih principa - mislim da nisu u pravu. Bitna je činjenica da je ponovo na sjednici Doma naroda pokrenuta procedura da se ovi zakoni vrate na razmatranje u Ustavnopravnu komisiju ovog doma, gdje ćemo pokušati sa kolegama da odgonetnemo šta to eventualno nije usklađeno s Ustavom BiH", rekao je Nović i dodao da je važno što je pokazana jedinstvenost srpskih delegata.

Ognjen Tadić, predsjedavajući Doma naroda BiH, ocijenio je da političke partije iz Federacije BiH nemaju hrabrosti da objasne svojim biračima u kojoj zemlji žive, i da nije potrebno da u BiH vladaju stranci, te da ishod glasanja nije dokaz da zakon o Ustavnom sudu nije dobar.

"Oni nemaju hrabrosti da im objasne da je ovo zemlja u kojoj bi trebalo da bude poštovan raspored unutrašnje političke strukture i političkog sistema, a da imaju tu hrabrost, onda bi oni glasali za oba zakona i mi ne bismo imali ovaj problem", istakao je Tadić.

Safet Softić (SDA), zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH, smatra da je ovo gubljenje vremena jer je identičan zakon dobio dva puta negativno mišljenje Ustavnopravne komisije.

"Vjerujem da će se ista situacija ponoviti i mislim da ne postoji politička volja i saglasnost da se ova dva zakona mijenjaju u ovom trenutku", rekao je Softić i dodao da BiH još nije spremna da se riješi stranih sudija.

Bariša Čolak (HDZ), zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda, smatra da je sazrelo vrijeme da strane sudije konačno ustupe mjesto domaćim sudijama.

"Mislim da je nužno donijeti zakon koji to reguliše, ali koji mora biti u skladu s Ustavom BiH", rekao je Čolak.

Prema njegovim riječima, u prijedlogu koji su ponudili srpski delegati ima određenih nedostataka, a neka rješenja nisu u skladu sa Ustavom BiH, zbog čega je, istakao je, potrebno promijeniti određene ustavne odredbe. Čolak je najavio mogućnost formiranja interresorne radne grupe u parlamentu BiH koja bi trebalo da ponudi rješenje prihvatljivo za stranke iz RS i iz FBiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije