BiH

Kompjuterski sistemi u službi sajber kriminala

Kompjuterski sistemi u službi sajber kriminala
Kompjuterski sistemi u službi sajber kriminala

SARAJEVO - Ubrzana informatizacija i kompjuterizacija, pored svoje izrazito pozitivne strane, ima i negativnu stranu - otvara vrata za nova kriminalna ponašanja, odnosno zloupotrebu ličnih podataka, koji se koriste na način koji ranije nije bio moguć, rečeno je na današnjoj međunarodnoj konferenciji o zaštiti privatnosti podataka u Sarajevu.

Šef kabineta zamjenika ministra bezbjednosti BiH Tomislav Limov rekao je učesnicima konferencije da kompjuterski sistemi nude nove visokosofisticirane mogućnosti za kršenje zakona i zloupotrebu ličnih podataka, te stvaraju potencijal za činjenje kriminala na netradicionalan način, odnosno uvode niz novih krivičnih aktivnosti i aktera, a time i niz novih izazova u borbi protiv ove nove prijetnje.

"Kibernetički kriminalitet već sada je novi oblik transnacionalnog kriminaliteta, a efikasna borba protiv njega i zaštita ličnih podataka u okviru kibernetičkog prostora zahtijevaju međunarodnu saradnju na visokom nivou", rekao je Limov.

On je naglasio da je kriminal u kibernetičkom prostoru prepoznat kao ozbiljna prijetnja i u BiH, zbog čega bezbjednosne agencije ovom problemu poklanjaju sve veću pažnju.

"Predviđa se da će budući period karakterisati krađe identiteta i zloupotrebe u elektronskoj trgovini, zloupotrebe platnih kartica, elektronski transfer novca koji nudi atraktivne mogućnosti za brzo i pouzdano 'pranje novca', zatim veće uključivanje organizovanog kriminala u korištenje kompjutera prilikom distribucije opojnih droga, dječije pornografije, trgovinu ljudima, kao i većem uključivanju maloljetnih lica u izvršenju težih krivičnih djela", upozorio je Limov.

Direktor Centra za bezbjednosnu saradnju /RAKVIAK/ Branimir Mandić je istakao da BiH ima dobar pravni okvir, ali kada je u pitanju implementacija zakona stvari se moraju dinamički razvijati s obzirom da je sajber kriminal nešto što se razvija na dnevnoj osnovi i nijedna država ne može samostalno da odgovori na ove izazove.

Prema njegovim riječima, cilj konferencije je da odgovori na pitanje šta dalje uraditi na regionalnom nivou da bi se poboljšala implementacija zakona koja obuhvata oblast sajber kriminala.

Bivši predsjednik Slovenije Danilo Tirk rekao je da su sve zemlje jugoistočne Evrope zainteresovane za saradnju u ovoj oblasti i da svi shvataju koliko je značajno zaštiti svoje građane pred tim oblicima kriminala, a posebno kada je u pitanju zaštita ličnih podataka.

Dvodnevna međunarodna konferencija o zaštiti privatnosti podataka "Izazovi i perspektiva na polju sajber bezbjednosti u jugoistočnoj Evropi" održava se u organizaciji Američkog univerziteta u BiH i Centra za bezbjednosnu saradnju.

Na konferenciji učestvuju mnogobrojni eksperti iz oblasti sajber bezbjednosti, a fokus konferencije biće na aktuelnim temama kao što su zaštita podataka i sajber bezbjednost, tehnički aspekti zaštite čuvanja podataka u sajber prostoru, sajber ratovanja i korišćenje mobilnih uređaja kao oružje.

Suorganizatori konferencije su Ministarstvo bezbjednosti BiH i Ministarstvo odbrane BiH, Ministarstvo inostranih poslova BiH i Vojna akademija "Mihailo Apostolski" iz Skoplja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije