BiH

Komplikovana politička situacija zaustaviće reforme

Komplikovana politička situacija zaustaviće reforme
Komplikovana politička situacija zaustaviće reforme

ISTOČNO SARAJEVO - Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović i ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak konstatovali su danas da se stanje u regionu zapadnog Balkana iznenada ponovo zakomplikovalo, u odnosu na ranije stanje.

BiH se ponovo našla u poziciji promjene vlasti, nakon što se poslije godinu dana teškom mukom došlo do novog Savjeta ministara BiH i parlamentarne većine, rečeno je na sastanku Radmanovića i Lajčaka koji je održan u Istočnom Sarajevu.

Političke promjene koje se nagovještavaju ne mogu se izvesti ni lako ni brzo, tako da postoji realna mogućnost da se politička situacija u zemlji ponovo iskomplikuje, što bi nam oduzelo dragocjeno vrijeme i zaustavilo neke započete reformske procese i u zemlji i na evropskom putu, upozorili su sagovornici.

Radmanović je pozdravio poziv evropskog komesara za proširenje Štefana Filea političkim liderima na sastanak u Briselu krajem juna, nadajući se da će on doprinijeti razrješenju novonastale političke situacije u BiH, saopšteno je iz Predsjedništva BiH..

Dvojica sagovornika su izrazila zajedničko očekivanje da će se politička situacija u regionu, koja je teška i obiluje mnogim osjetljivim i otvorenim pitanjima, ipak okrenuti u pozitivnom evropskom pravcu, u interesu prosperiteta svih zemalja.

Član Predsjedništva BiH i Lajčak razgovarali su i o bilateralnim odnosima između BiH i Slovačke, stanju u regionu i procesu evropskih integracija.

Lajčak je informisao Radmanovića o političkim prilikama u Slovačkoj nakon posljednjih izbora i formiranja nove Vlade u zemlji.

"U ovom trenutku Slovačka ima socijaldemokratsku proevropsku Vladu, koju podržava jedna politička stranka, što podrazumijeva potpunu odgovornost za razvoj zemlje", rekao je Lajčak.

Očekivanja ljudi su velika, a ekonomska kriza pogađa privredu ove zemlje, kao i u drugim evropskim zemljama - rečeno je na sastanku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije