BiH

Komšić: BiH ne može biti slučaj

Komšić: BiH ne može biti slučaj
Foto: Predsjedništvo BiH | Komšić: BiH ne može biti slučaj

LJUBLJANA - Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić održava predavanje u Ljubljani na temu "Proces EU i NATO integracija u BiH".

"Teme koje izgledaju kao klasično vanjsko-političko pitanje za jednu zemlju, ali kroz te teme pružaju mnoge stvari. Riječ je od društvenim procesima koji se dešavaju u BiH. Riječ je o multilaterlanim procesima u EU koji imaju svoje uticaje na BiH. Kada se radi o NATO perspektivi BiH, treba započeti sa kratkim podsjećanjem šta je EU i kako je nastala. Molim vas da se vratimo u vrijeme kada se rađala ideja o ujedinjenoj Evropi koja je potekla od Churchilla", kazao je Komšić.

"EU je osnovana potpisivanjem sporazuma u Mastrihtu čime je EU postala zajednica. Prvobitno je bilo tu šest zemalja, a taj broj je kasnije rastao. Politički kriteriji, podsjećanja radi, tiču se i odnose na nekoliko elemenata. Ekonomski kriteriji se tiču funkcionalne i tržišne prvirede u zemlji koja želi da bude član EU i mora biti dovoljno kapacitirana da se nosi sa konkurencijskim izazovima tržišta EU. Administracioni kriteriji kažu da mora postojati takva sposobnost zemlje da može biti prihvatiti sve što nosi EU", dodao je u uvodu predavanja Komšić.

On je rekao da su za zemlje Zapadnog Balkana ovi kriterijumi nešto modifikovani.

"Politički kriteriji su ostali isti, ali je ekonomski kriterij modificiran. Sasvim je jasno zašto je Johanes Han kazao da BiH sa Dejtonskim političkim modelom ne može postati kandidatom za EU jer odudara od suštine", istakao je Komšić.

Hrvatski član Predsjedništva BiH je dodao da je u EU zasnovana na zaštiti građanskih prava kao pojedinaca.

"Treba napomenuti da je EU temeljena na zaštiti građanskih prava nas kao pojedinaca, a ne na zaštiti prava kolektiviteta kao što se to pokušava prezentirati. Ja ne želim, vodeći računa o mjestu gdje se nalazim kao i o poziciji i funkciji, ne želim pominjati intervencije susjednih zemalja. Neki zvaničnici su išli tako daleko da su željeli proglasiti cijelu situaciju u BiH i nazvali državu 'slučajem'. Ne može BiH biti slučaj", dodao je Komšić.

Napomenuo je da vladavina prava podrazumijeva sistem koji će se efikasno boriti protiv korupcije i kriminala.

"Vladavina prava znači da ovdje mora postojati sistem koji će se efikasno boriti protiv korupcije i kriminala, što u BiH trenutno nedostaje. Postoji mnogo političkih struktura u BiH koji jedan od temeljnih principa EU kao što je vladavina prava žele zapostaviti da bi zadržali svoju poziciju i svoju moć. Ko je promicatelj evropskih vrijednosti? Ko šta želi? Koji su motivi da se političari opredjeljuju za EU? To su posebna pitanja. Ima onih koji zaista žele u EU, ima onih koji EU žele da bi zadržali poslove misleći da će EU pristati da se kocka sa vlastitim principima na kojima se zasniva", dodao je Komšić.

(N1)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije