BiH

Komšić: Ignorisanje glasača opasna igra

Komšić: Ignorisanje glasača opasna igra
Komšić: Ignorisanje glasača opasna igra

SARAJEVO - Demokratska fronta (DF) poštuje dobar rezultat SDA, HDZ BiH i SNSD-a, stranaka pobjednica na opštim izborima, i neće ulaziti u matematičke koalicije koje bi u uspostavi vlasti zanemarile izbornu volju naroda i građana, poručio je danas predsjednik DF-a Željko Komšić.

Iako rezultati izbora održanih 12. oktobra matematički dozvoljavaju više kombinacija o tome koje bi stranke mogle činiti novu vlast na državnom  i nižim nivoima, Komšić tvrdi da bi ignorisanje volje glasača bila opasna igra.

"Neću u matematičke koalicije. Moje je da poštujem izbor naroda i zna se ko su pobjednici. Sve drugo je opasna igra koju smo gledali protekle četiri godine", izjavio je Komšić, čija je novoosnovana stranka na ovim izborima osvojila treće mjesto u Parlamentu FBiH i drugo u bh. parlamentu (poslanici iz FBiH).

Predsjednik DF-a naglasio je da njegova stranka neće u vlast po svaku cijenu i najavio da, ukoliko odluče biti opozicija, neće blokirati formiranje novog saziva vlasti na bilo kojem nivou. Ako pobjednici, rekao je Komšić, postizbornu saradnju budu zasnivali na pukoj podjeli fotelja i resora umjesto na ekonomskim pitanjima i borbi portiv korupcije, DF će ostati opozicija, ali će vladajućima dati nedostajuće glasove za konstituisanje vlada.

"Izborni pobjednici treba da povuku prvi potez i iniciraju razgovore o uspostavi vlasti. Nije me još niko kontaktirao i nikakvih sastanaka nije bilo. Čekamo šta će imati programski ponuditi", izjavio je Komšić.

Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH i potpredsjednik SDA, poručio je juče da bi svaki pokušaj izostavljanja SDA iz vlasti nakon opštih izbora bio krajnje opasna avantura.

Izetbegović, koji prema preliminarnim rezultatima izbora ubjedljivo vodi u trci za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, istakao je kako će SDA predvoditi čelne pozicije na državnom i federalnom nivou te u većini kantona. Kazao je kako imena kandidata za određene pozicije još nisu određena jer "stranka ima mnogo kvalitetnih kadrova na raspolaganju".

"Stranku koja je faktički kičma političkog života, koja je uradila temeljne stvari za ovu zemlju i koja je, nakon što je na prošlim izborima bila treća, ovaj put prva, nikako ne bi trebalo pokušati eskivirati", kazao je Izetbegović.

Priča o matematičkoj postizbornoj koalicija lansirana je odmah nakon izbora. Prema matematičkoj računici, vlast u FBiH i kantonima mogle bi činiti sljedeće kombinacije stranaka: HDZ BiH, SDA i DF, potom zajedno SDA, SBB i HDZ BiH i treća kombinacija stranaka bez SDA, koja je osvojila najviše glasova u kantonima, FBiH i za parlament BiH. Od HDZ BiH, pobjednika u hrvatskom biračkom korpusu, zavisi da li će SDA biti ostavljena u opoziciji. I u SDA i HDZ BiH tvrde da se to neće desiti jer bi bio pogažen princip koji godinama zagovaraju, a koji se zasniva na poštivanju izborne volje naroda. Neslužbeno, od HDZ BiH zavisi i da li će SNSD, umjesto SDS-a i njegovih partnera, biti dio većine na nivou BiH. SBB Fahrudina Radončića, uprkos dobrom izbornom rezultatu, mogao bi ostati mimo vlasti. Tu mogućnost najavio je sam Radončić, koji je od zamjenika predsjednika SDA Bakira Izetbegovća izgubio u trci za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije