BiH

Komšić nepoželjan u pet kantona u FBiH

Komšić nepoželjan u pet kantona u FBiH
Foto: N.N. | Komšić nije dobrodošao u pet kantona u FBiH

MOSTAR – Željko Komšić, novoizabrani hrvatski član Predsjedništva BiH, nije dobrodošao u pet kantona u Federaciji BiH i to u Hercegovačko-neretvanskom (HNK), Zapadnohercegovačkom (ZHK), Herecegbosanskom (HBK), Srednjobosanskom (SBK) i Posavskom (PK).

"Na opštim izborima 7.oktobra hrvatski narod je uvjerljivom većinom izabrao Dragana Čovića za svog legitimnog predstavnika u Predsjedništvu BiH", navodi se u saopštenju kojeg potpisuju neki od čelnih ljudi pomenutih kantona.

Oni ovim putem, kako ističu, svima u "našoj domovini BiH, kao i predstavnicima međunarodne zajednice poručuju da je ovo država tri konstitutivna naroda i ostalih njenih građana", navode u saopštenju i ističu da u duhu Ustava, konstitutivne narode u Predsjedništvu BiH mogu predstavljati samo legitimni predstavnici.

"Željko Komšić nije predstavnik hrvatskog naroda, stoga u toj funkciji nije dobrodošao na prostor naših kantona", ističe se u saopštenju.

Saopštenje su potpisali zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNK Tomislav Martinović i premijer HNK Nevenko Herceg, zatim predsjedavajući Skupštine ZHK Ante Mišetić i predsjednik Vlade HNK Zdenko Ćosić.

Svoj potpis su dali i predsjedavajući Skupštine HBK Robert Bagarić i prvi čovjek vlade ovog kantona Ivan Jozić, te predsjednik Skupštine SBK Josip Kvasina. Svoju podršku ovoj odluci dali su i predsjedavajući Skupštine Posavskog kantona Joso Marković i predsjednik Vlade tog kantona Marijan Klaić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije