BiH

Komšić podnio ostavku na mjesto čelnika Ustavnopravne komisije

Komšić podnio ostavku na mjesto čelnika Ustavnopravne komisije
Komšić podnio ostavku na mjesto čelnika Ustavnopravne komisije

SARAJEVO - Članovi Ustavno-pravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH primili su k znanju danas, nakon niza primjedbi, Izvještaj o radu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), javlja novinar Nezavisnih novina.

Naime, rasprava se nije povela o izvještaju, nego o odluci VTSV-a, da  Sud i Tužilaštvo BiH ustupe dokumentaciju OSCE-u na uvid.

Željko Komšić zatražio je objašnjenje od predstavnika VSTV-a da obrazloži po kojoj osnovi se temelji njihova odluka da OSCE-u ustupi materijale iz Tužilaštva i Suda BiH.

Komšić je konstatovao  da  je ovom odlukom VTSV-a  prekršena tajnost postupka, te da se po ovome da presuditi da sad svaka  međunarodna organizacijai ima pravo da zatraži uvid u  dokumentaciju pravosudnih institucija.

Na ovo je Komšiću odgovorio Damir Arnaut, član Komisije (SBB) objasnivši da po Aneksu 6 i tački 13, Dejtonskog sporazuma, nekoliko  međuanrodnih organizacija, među kojima je i OSCE, dozvoljen uvid u ono što radi Tužilaštvo i sud, te da se to radi još od 2006. godine, te da do sad nije bio problem.

"Problem su napravile stranke SDA i DF svojim saopštenjem za javnost. Smatram da nije u redu da se ovdje spominje OSCE i Džonatan Mur koji je provjereni prijatelj BiH", rekao je Arnaut, na što je Komšić odgovorio da on Mura ne vidi kao prijatelja BiH, te da je to prejaka riječ.

Hajro Pošković, zamjenik direktora sekreterijata VTSV kazao je da se odluka o ustupku  dokumentacije Suda i  Tužilaštva BiH OSCE-u provodi od 2006.godine, te da je to u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

On je rekao da će segment tajnosti biti sačuvan i da se neće iči protiv pravila, kada je u pitanju ustupak materijala OSCE-u.

Nikola Lovrinović, član Komisije (HDZBiH) kazao je da će ovaj put podržati  izvještaj  VTSV-a, ali je ovo Vijeće upozorio da  sljedeće godine neće biti tako ako ne povedu računa o ravnomjernoj nacionalnoj zastupljenosti.

Istakao je da  rad Tužilaštva BiH nije dobro ocijenjen jer je  i ovaj put  izvještaj "pao" u oba doma državnog Parlamenta.

Šefik Džaferović, član Komisije (SDA) istakao je da je tačno da u aneksu 6 Dejtonskog sporazuma stoji da se OSCE-u i još nekoliko međuanrodnih organizacija dozvoljava uvid u materijale Suda i Tužilaštva BiH, te da tu nema ništa sporno.

"Ali se postavlja pitanje da li se ovim krši  Zakon o zaštiti tajnih podataka, da li se dovodi u pitanje nepristranost Suda i Tužilaštva, zaštita svjedoka...", rekao je Džaferović.

Momčilo Novaković, član Komisije (NDP) mislšljenja je da će OSCE svojim  uvidom dati konačan legitimitet  svim odlukama pravosudnih institucija BiH, posebno spornim.

Komisija danas nije podržala inicijativu Denisa Bećirovića, poslanika (SDP) da se Vijeće ministara BiH zaduži da najkraće u roku od šest mjeseci izradi i u parlamentarnu proceduru uputi Prijedlog Zakona o Vrhovnom sudu BiH.

Sa  ovom inicijativom nisu se složili članovi komisije iz RS-a, a susdržan je bio i Damir Arnaut (SBB).

Denis Bećirović je svoju inicijativu obrazložio činjenicom da je BiH kao i svim evropskim zemljama potreban Vrhovni sud BiH, te da on ne bi imao ništa protiv da se on zove i Viši sud.

Komisija je prihvatila i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu, te Prijedlog zakona o azilu, kao i  Prijedlog zakona o dopunama Zakoan o prekršajima.

Zadnja tačka dnevnog reda Komisije bila je neopoziva ostavka Željka Komšića, dosadašnjeg predsjedavajućeg Ustavno-pravne komisije.

Iako je Šefik Džaferović (SDA) tražio od članova da se o ovome glasa, Komšić je bio izričit  kazavši da će biti član i da će raditi u Komisiji, ali da ne želi biti predsjednik i raditi na ovakav način i biti izložen maltretiranju.

Aleksandra Pandurević (SDS) kazala je da je ovo prvi put da predsjedavajući komisije da ostavku, te da ne zna kako se to rješava i koji je pravilnik, te da  DF mora imati jednog predsjedavjaućeg u Komisiji kao stranka koja čini parlamentarnu većinu.

Komšić je rekao da DF neće tražiti ništa.

U raspravu se uključio i Momčilo Novaković (NDP) koji je izrazio sumnju da će OSCE izvršiti nepristrasnu analizu.

„OSCE će svojim pregledom dati konačan legitimitet svim odlukama pravosudnih institucija BiH, posebno spornim“, rekao je Novaković.

Damir Arnaut iz SBB-a naveo je da je odluka VSTV-a u skladu sa članom 13. Aneksa šest Dejtonskog sporazuma i da bi svaka druga odluka predstavljala kršenje Dejtonskog sporazuma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije