BiH

Konferencija o Srebrenici: Istina tek treba da bude utvrđena

Konferencija o Srebrenici: Istina tek treba da bude utvrđena
Konferencija o Srebrenici: Istina tek treba da bude utvrđena

BEOGRAD - Učesnici konferencije "Srebrenica 1995-2015: činjenice nedoumice, propaganda" ocijenili su danas da tumačenje događaja u Srebrenici iz jula 1995. godine, poput prijedloga britanske rezolucije, ne odgovara istini i da tek ostaje da bude utvrđena puna istina.

Učesnici konferencije, koju su organizovali Muzej žrtava genocida u Beogradu i ruski Fond strateške kulture, saglasili su se da se do istine može doći, između ostalog, odgovorom na pitanje koje je još otvoreno - ko je organizovao dešavanja u Srebrenici.

Ana Filimonova iz ruskog Fonda strateške kulture istakla je da je Srebrenica postala objekat manipulacije, neutvrđenih činjenica i propagande, a da je potpuno zanemarena činjenica da je genocid izvršen nad srpskim stanovništvom u okolini Srebrenice. 

Filimonova je ukazala da je istinu o događajima u Srebrenici potrebno utvrditi u interesu pravde i svih naroda i cijelog svijeta i poručila da, dok se to ne utvrdi, srpski zvaničnici ne treba da idu na komemoraciju u Srebrenicu. 

"Prvi korak neka napravi Zapad. Neka uradi isto što je uradio za muslimansku stranu i kada priznaju sve žrtve na osnovu konkretnih podataka o pravim žrtvama, onda možemo da razmislimo kako na najbolji način poštovati žrtve sa obje strane", rekla je Filimonova. 

Član Ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala Dževad Galijašević rekao je da je Srebrenica problem o kome treba raspravljati, zbog neodgovorenog pitanja ko je organizovao dešavanja. 

On je istakao da Haški tribunal nije pronašao nijedan ozbiljan dokument vlade, vojske ili policije Republike Srpske u kojima bi se vidio plan za izvođenje takvo ozbiljnog zločina u Srebrenici kao što bi bio genocid.

Galijašević je rekao da je Srebrenica dogovor američke i francuske politike i "jedan od tri zločina sa američkim pečatom", u koje je uključio prelazak akcije "Oluje" na tlo BiH i zločin na Ozrenu. 

"Znamo za dogovor između Bila Klintona i Alije Izetbegovića i da je operativno izveden u dogovoru Klintona i Žaka Širaka. Znamo da je francuska tajna služba putem Legije stranaca tamo učestvovala u masovnim klanjima i da su neka od lica koja su priznala zlodjela bila dio Legije stranaca, pod francuskom kontrolom", rekao je Galijašević. 

On je rekao da Srebrenica jeste masovan zločin koji se u vrlo kratkom vremenu i na malom prostoru desio Bošnjacima, ali je istakao da se od 1992. do 1995. godine na tom istom prostoru dešavao i Srbima, kao i da je takvih posebnih zločina u BiH bilo mnogo, među kojima onaj nad Srbima u Sarajevu. 

"Selekcija žrtava nije izvršena, mi nemamo podatke koliko je zaista u neposrednim sukobima, koliko na minskim poljima, a koliko u međusobnim obračunima izginulo ljudi. Nemamo podatke o tome ko je planirao i žrtvovao Srebrenicu i zašto je Naser Orić i čitava komanda 28. divizije tri mjeseca prije ovih događaja napustila Srebrenicu", rekao je Galijašević. 

Politikolog Aleksandar Pavić istakao je da su zloupotrebe u vezi sa Srebrenicom postale stub modernog zapadnog intervencionizma i politike kontrole ne samo Balkana nego i globalne politike. 

"Srebrenica je bukvalno, stub doktrine koja je usvojena na nivou UN. Srebrenica i Ruanda se koriste kao povod za pravljenje doktrine takozvane odgovornosti za zaštitu. Od 2006. godine više od 25 rezolucija Saveta bezbednosti UN su u sebi sadržale poziv na odgovornost za zaštitu, koja se temelji na lošem iskustvu, kako se kaže, u Ruandi i na Balkanu, misleći na Srebrenicu", ukazao je Pavić. 

Pukovnik u penziji Ratko Škrbić ukazao je da u Srebrenici sigurno nije izvršen genocid, kao i da ni u Haškom tribunalu do danas nije dokazana najvažnija komponenta definicije genocida, a to je namjera. 

"U vojnim naređenjima i zapovestima za izvršenje operacija najvažnija je odluka komandanta, a u odluci najvažnija je njegova namera. Do sada u Tribunalu nije pronađeno nijedno naređenje Vojske Republike Srpske, od najnižeg nivoa do Generalštaba u kojem je naređeno da se izvrši ubijanje vojno sposobnih muškaraca ili zarobljenih vojnika 28. divizije i civila Srebrenice", rekao je Škrbić. 

Vršilac dužnosti direktora Muzeja žrtava genocida u Beogradu Veljko Đurić rekao je da postoji dovoljno relevantne arhivske građe i literature u kojoj se vidi eksplicitna uloga u BiH američke obavještajne službe, različitih američkih korporacija, američke vojske i državne administracije, te NATO snaga. 

On je ocijenio da se zbivanja u Srebrenici mogu posmatrati u okviru operacija koje su Amerikanci osmislili i osposobili muslimansko-hrvatsku vojsku, a to su između ostalih napad na Bihać, provokacije iz Sarajeva i iz Srebrenice, te izazivanje srpskih odgovora.

"Dovoljno je činjenica da možemo da zaključimo da su Amerikanci bili ključni faktor na Balkanu i dan-danas jesu. S tim što danas nisu u prvom planu koliko Britanci", rekao je Đurić. 

Zbornik referata sa skupa - na kojem učestvuje petnaestak stručnjaka iz oblasti odbrane, istorije, bezbjednosti, novinarstva i religije, kao i predstavnici 2.000 studenata potpisnika peticije kojom se pozivaju predstavnici Srbije da ne odu na komemoraciju u Srebrenicu - biće predstavljen 20. oktobra u Beogradu. 

Organizatori su saopštili da je poziv za učešće bio upućen i institutima i pojedincima "druge strane", među muslimanima, kao i predstavnicima 20-tak ambasada, ali nije stigao nijedan odgovor - ni negativan niti pozitivan. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije