BiH

Konstituisana Skupština Tuzlanskog kantona

Konstituisana Skupština Tuzlanskog kantona
Foto: Ilustracija | Konstituisana Skupština Tuzlanskog kantona

TUZLA - U Tuzli je danas polaganjem zakletve 35 poslanika konstituisana Skupština Tuzlanskog kantona, čiju većinu čine SDP, SBB BiH, DF, Naša stranka i Stranka za BiH.

Prije konstituisanja Skupštine, predsjednici kantonalnih odbora SDP-a, SBB-a, DF-a, Naše stranke i Stranke za BiH potpisale su okvirni sporazum kojim su se obavezali da će sa 19 poslanika zajednički nastupati u ovom zakonodavnom tijelu.

U novoizabranom sazivu Skupštine Tuzlanskog kantona SDP ima 10 poslanika, SDA devet, PDA sedam, DF tri, dok po dva poslanika imaju SBB BiH, Naša stranka i Stranka za BiH.

Predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Enver Bijedić rekao je da će okvirni sporazum o zajedničkom nastupu u kantonalnoj Skupštini biti razrađen i napravljen plan rada, s ciljem pravljenja bolje, efikasnije i pravednije vlasti u Tuzlanskom kantonu.

Predsjednik Kantonalnog odbora SDA Bego Gutić rekao je da skupštinska većina od 19 poslanika nije garancija stabilnosti u Kantonu koju zagovara SDA, prenijeli su federalni mediji.

Ističući da će SDA, ukoliko se desi da ostane u opoziciji, biti konstruktivna, Gutić je rekao da je neophodno da postoji jedinstvena koalicija od nivoa BiH do kantona, jer oni koji ne budu imali prohodnost prema višim nivoima vlasti neće imati mogućnost da ispune obećanje dato biračima.

Nakon izbora komisija za izbor i imenovanja Skupštine kantona i Administrativne komsije, sjednica je prekinuta zbog kontituisanja klubova naroda.

U narednom periodu biće imenovani predstavnici klubova političkih stranaka i konstituisan Kolegijum Skupštine, koji će zakazati nastavak sjednice na kojoj će biti predloženo rukovodstvo ovog zakonodavnog tijela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije