BiH

Konsultacije za mandatara počele, opozicija bojkotuje

Konsultacije za mandatara počele, opozicija bojkotuje
Konsultacije za mandatara počele, opozicija bojkotuje

BANJALUKA - Milorad Dodik, predsjednik RS, razgovorom sa delegacijom SNSD-a, koju je predvodila Željka Cvijanović, međunarodni sekretar ove stranke, započeo je danas konsultacije s parlamentarnim političkim partijama u RS u vezi s imenovanjem mandatara za novi sastav Vlade RS.

Ovim razgovorima se nisu odazvali predstavnici opozicionih partija u RS, odnosno SDS-a, NDP-a i PDP-a, u kojima tvrde da se time želi stvoriti privid da se Vlada RS bira demokratski.

"Delegacija SNSD-a me uvjerila da postoji skupštinska većina i nakon konsultacija sa DNS-om i SP-om biću u situaciji da saopštim ime novog mandatara", rekao je danas Dodik.

Konsultacije sa delegacijama DNS-a i SP-a predsjednik RS obaviće sutra, a, kako je rekao, u narednih nekoliko dana saopštiće ime mandatara.

On je rekao da u opoziciji smatraju da nemaju skupštinsku većinu i da nemaju potrebe za konsultacijama, te da je propuštena dobra prilika da se u okviru institucije predsjednika RS razgovara, ne samo o pitanju imena mandatara, nego i o drugim temama.

"Opozicija je pokazala svoje namjere za daljom destabilizacijom i smanjenjem institucionalne snage RS", rekao je Dodik, dodajući da ga opozicija u RS podsjeća na "djecu uvrijeđenu onim što nisu dobili pa sada galame, dreče i jauču".

VEĆINA: Predsjednik RS je rekao da je skupštinska većina u RS potpuno legalna i legitimna, te da su poslanici kao vlasnici svojih mandata svi isti, a njihovi prelasci iz jedne partije u drugu odraz njihove političke volje.

Dodik je još jednom ponovio da je jedini razlog zbog čega je Ilija Stevančević iz Kluba poslanika SDS-a podržao većinu okupljenu oko SNSD-a taj što će kroz tu većinu moći ostvariti svoj cilj, a to je podizanje nivoa najniže penzije u RS.

Demantujući navode opozicije i, kako kaže, njihove insinuacije o kupovini poslanika, Dodik je rekao da se sve radi smišljeno i "vidjećete da ćemo taj segment koji forsira opozicija morati da objašnjavamo nekom drugom".

"Nisam protiv toga da nadležni organi ispitaju sve i da se utvrdi eventualna odgovornost, ali ni to neće biti dovoljno da se ućutka ozlojeđena opozicija. Lažna je i priča o tome da sam uputio određene psovke u parlamentu Srpske, jer sam poslanika PDP-a Branislava Borenovića samo zamolio da me više ne spominje, a ako mu se učinilo suprotno, izvinjavam mu se", rekao je Dodik.          

On je naglasio da se opozicija ponaša kao derište samo zato što se navodno ne uvažava njihovo.

"Naš cilj je da do kraja godine formiramo vladu, usvojimo ekonomsku politiku i budžet. Sutra ću obaviti konsultacije s partnerima iz skupštinske većine (DNS i SP) i tu će biti definisano konstituisanje i izbor Vlade RS", rekao je predsjednik RS.

Kada je u pitanju opozicija, iz SDS-a, PDP-a, NDP-a i SRS-a danas, ali i utorak već su saopštili da se neće odazvati na poziv predsjednika RS, jer Ustav RS predsjednika ne obavezuje da saziva konsultacije s opozicionim strankama pri utvrđivanju prijedloga kandidata za predsjednika Vlade RS.

ODGOVOR: "Te konsultacije s parlamentarnim strankama, koje nisu dio parlamentarne većine, sračunate su da se u javnosti stvori privid da će izbor Vlade Republike Srpske biti sproveden na demokratski način, a taj privid omogućili bismo i mi iz Demokratskog narodnog pokreta kada bismo se odazvali na Vaš poziv", navodi se u odgovoru Dragana Čavića, lidera NDP-a, upućenom predsjedniku RS.  

Iz ove stranke pismom su podsjetili predsjednika RS na član Ustava RS koji govori o tome da on predstavlja i odražava državno jedinstvo, istovremeno ga optužujući da on "izražava državno nejedinstvo i podstiče nepremostive podjele u društvu".

I u PDP-u su sličnog mišljenja kada su u pitanju konsultacije koje se održavaju kod predsjednika RS, a u ovoj stranci kažu da ne žele da budu dio konsultacija i na taj način daju legitimitet procesu izbora Vlade RS, a koji se, kako kažu, "očigledno odvija u krajnje sumnjivim i nedemokratskim uslovima".

I u Srpskoj radikalnoj stranci, koja je preko liste SDS-a dobila svog poslanika u NS RS, rekli su danas da neće učestvovati u konsultacijama jer SNSD, DNS i SP nisu uspjeli da na legalan način prikupe većinu.

Dan ranije, u utorak, odnosno isti dan kada je predsjednik RS najavio konsultacije, iz SDS-a je stiglo saopštenje u kojem se navodi da ova stranka neće učestvovati u konsultacijama, jer smatra da skupštinska većina koju je okupio SNSD nema legitimitet. te da je NS RS dovedena u situaciju da ima poljuljan ugled kao najviša demokratska institucija vlasti u RS.

"Imamo legitimitet i kapacitet"

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, rekao je da SDS, PDP i NDP nisu politički predstavnici RS niti srpskog naroda jer je SNSD dobio najveći broj glasova na opštim izborima u RS i na nivou BiH.

"To su razumni argumenti, prema kojima smo nezaobilazan faktor u formiranju vlasti na nivou BiH", rekao je Dodik.

On je naglasio da SNSD s koalicionim partnerima ima legitimitet i kapacitet da na nivou BiH predstavlja srpski narod i RS, ali da će i osporiti bilo kakvu odluku na nivou BiH koja nije u interesu Srpske.

Lider SNSD-a istakao je da Bakir Izetbegović, potpredsjednik SDA, želi da napravi nestabilnu i konfuznu situaciju u RS.

"Izetbegović tvrdi da je našao dobar način saradnje na nivou zajedničkih institucija s određenim političkim partijama iz Srpske. SNSD nikada nije išao u institucije vlasti na nivou BiH zato što je to želio, ali je smatrao političkom obavezom da predstavlja RS", naglasio je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije