BiH

Korektan izvještaj o sprovedenim izborima u BiH

Korektan izvještaj o sprovedenim izborima u BiH
Korektan izvještaj o sprovedenim izborima u BiH

STRAZBUR - ​​Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić ocijenila je danas da je korektan i informativan izvještaj o sprovedenim lokalnim izborima u BiH, koji je sačinio Monitoring tim Savjeta Evrope.

"Izvještaj o sprovedenim lokalnim izborima u BiH 2016. godine je korektan. Delegacija iz BiH, koja učestvuje na Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Savjeta Evrope u Strazburu, nije imala nikakve amandmane na navedeni izvještaj", rekla je Rešićeva.

Nakon što su učesnici Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Savjeta Evrope razmotrili navedeni izvještaj, Rešićeva je istakla da je u ovom dokumentu uvaženo sve što su prilikom Monitoring misije Savjeta Evrope u BiH navodili predstavnici Republike Srpske i Federacije BiH .

"Ovo je prvi put da nismo imali amandmane na izvještaj, jer je sve kvalitetno urađeno u saradnji sa Monitoring misijom Savjeta Evrope. Sve što je Republika Srpska govorila i tražila našlo se u ovom izvještaju", dodala je Rešićeva.

Ona je izrazila žaljenje što niko nije primijetio mnogo dobrih stvari koje su Srpska i FBiH uradile na poboljšanju izbornog procesa u BiH.

"Za Republiku Srpsku je važno što se u preporukama u izvještaju navodi da je neophodno zanoviti biračke spiskove u BiH, jer je primijećeno da se na spiskovima nalaze lica koja su preminula", kaže Rešićeva.

Ona je podsjetila da je Monitornig misija Savjeta Evrope bila jedina internacionalna delegacija koja je bila u BiH za vrijeme lokalnih izbora 2016. godine.

Ministrica Rešić učestvuje u radu Kongresa regija

Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, Lejla Rešić, danas učestvuje u radu Kongresa Regija u Strazburu, na kojem se razmatra tema "Kvalitet demokratskog učešća na regionalnom nivou", kao i teme koje se odnose na migranstku krizu.

Ministrica Rešić će se sastati i sa šeficom odjeljenja za postkonfliktne situacije Anom Kapelo, sa kojom će nastaviti prošlosedmične razgovore.

"Savjet Evrope bi trebao u maju da obezbjedi grant sredstva za nekoliko naših opština, uglavnom iz kategorije izrazito nerazvijenih, za projekte koje su izabrali kao prioritetne. Mi želimo da se zahvalimo Savjetu Evrope, jer će ta sredstva u Republici Srpskoj dobiti opštine Drinić/Petrovac, Istočni Drvar, Vukosavlje, Novo Goražde, Šamac, Berkovići a svi se odnose na unapređenje života u ovim lokalnim zajednicama", kaže Rešićeva.

Sutra će Kongres lokalnih i regionalnih vlasti u Strazburu razmatrati i izvještaj o sprovedenim lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini, o kojem će, u ime delegacije BiH, debatovati i ministrica Rešić.

Sjednici Kongresa će  prisustvovati i predstavnici Centralne izborne komisije BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije