BiH

Kormak: Institucije moraju ozbiljnije protiv korupcije

Kormak: Institucije moraju ozbiljnije protiv korupcije
Kormak: Institucije moraju ozbiljnije protiv korupcije

BANJALUKA - Bobra protiv korupcije je najvažnije pitanje za BiH i nadam se da će institucije BiH postati mnogo ozbiljnije kako bi se s njom izborile, izjavila je Morin Elizabet Kormak, ambasador SAD.

"Stalno smo naglašavali da je vladavina prava važna ali da nije u potpunosti dosegnuta u BiH. Postoje i zakoni i institucije i tijesno sarađujemo sa VSTS, Tužilaštvom BiH i sudovima kroz naše programe Ministarstva pravde, USAID programe kako bismo im pomogli da dosegnu nivo koji će pomoći BiH da ide uspješno naprijed", rekla je ona.

Komentarišući nedavne napade na novinare u BiH, Kormakova je izjavila da su SAD veoma zabrinute izazovima pred kojima se ta profesija nalazi, te da u potpunosti podržavaju slobodu i nezavisnost medija i novinara.

Odgovarajući na pitanje o poništavanju referenduma o Danu Republike od strane Ustavnog suda BiH, Kormakova je odgovorila da se institucije i odluke pravosuđa moraju poštovati, i da to važi za sve.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o sankcionisanju Milorada Dodika, predsjednika RS zbog referenduma, Kormakova je odgovorila da u ovom trenutku nema definitivnog odgovora, iako se o tome razgovara, ali da fokus treba biti kretanje BiH ka EU i članstvu u NATO savezu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije