BiH

Kormak: SAD imaju snažan interes za BiH

Kormak: SAD imaju snažan interes za BiH
Kormak: SAD imaju snažan interes za BiH

SARAJEVO - Novoimenovani ambasador SAD u BiH Morin Kormak istakla je danas u Sarajevu u razgovoru sa članovima Kolegijuma Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH da SAD imaju snažan interes za BiH i njen napredak i naglasila da očekuje konkretne prijedloge načina na koji Amerika može pomoći u reformskim potezima.

Iz Parlamentarne skupštine BiH saopšteno je da je predsjedavajući Predstavničkog doma Šefik Džaferović rekao da je interes svih naroda i građana BiH da što prije budu otklonjeni zastoji koji ne dozvoljavaju podizanje nivoa životnog standarda i nastavak puta ka EU i članstvu u NATO, te kao veliku šansu istakao aktuelnu inicijativu EU i izrazio optimizam da će ona uskoro biti potpisana. 

On je dodao da će na taj način na snagu stupiti Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, a do kraja godine BiH bi, uz ispunjenje drugih uslova, mogla predati kredibilnu prijavu za kandidatski status u EU. 

Džaferović je rekao i da očekuje vrlo brzo uspostavljanje vlasti na nivou Federacije BiH  koja je u uskoj vezi sa završetkom procesa imenovanja predsjedavajućeg i članova Savjeta ministara BiH. 

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Mladen Bosić rekao je da se nada još boljoj saradnji sa SAD, prije svega, na polju bezbjednosti i otvaranju boljih perspektiva za građane.

On je istakao da BiH treba imati vlast koja može nešto uraditi i odgovarati za učinjeno i neučinjeno, te izrazio uvjerenje da će se u BiH preći "iz faze opstrukcija i konflikata u fazu dogovaranja". 

Bosić je dodao da će već naredni dani, kroz odnos prema zajedničkoj izjavi o evropskoj opredijeljenosti, "pokazati postojanje volje da se radi ili ne radi, raspoloženje za promjene i ukazati na eventualne skrivene planove".

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Borjana Krišto očekuje da će saradnja sa američkim ambasadorom doprinijeti nalaženju rješenja za složenu situaciju u BiH i uspostavljanju stabilnog i bezbjednog puta ka evroatlantskim integracijama. 

Ona se osvrnula i na proces usaglašavanja i potpisivanja zajedničke izjave Predsjedništva BiH o opredijeljenosti političkih lidera u BiH za preduzimanje neophodnih reformi u okviru procesa pristupanja EU, uporedivši ovaj dokument sa brojnim ranije potpisanim, ali ne i provedenim dokumentima, te izrazila nadu da će ovaj put potpisano biti i ispoštovano. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije