BiH

Kormak: Sloboda medija nužna za uspješnu budućnost BiH

Kormak: Sloboda medija nužna za uspješnu budućnost BiH
Kormak: Sloboda medija nužna za uspješnu budućnost BiH

TUZLA - Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u BiH Morin Kormak danas je posjetila Univerzitet u Tuzli, gdje je za studente na Filozofskom fakultetu održala predavanje o temi slobode štampe.

Kormak je istaknula da demokratija zavisi od informisanosti biračkog tijela te da je debata jedan od glavnih temelja demokratije.

Naglasila je da je tokom prošlogodišnjih izbora Ambasada SAD-a provela dosta vremena apelirajući na birače da glasaju ne iz straha, ili na osnovu etničke pripadnosti, nego da biraju kandidate na osnovu činjenica i s fokusom na važnim temama. Naspram toga, novinari imaju težak zadatak da bi pokrenuli debate.

Ocijenila je da se društvo suočava s velikim izazovima a, smatra, premalo je hrabrih, odvažnih novinara koji su spremni i sposobni dugo i naporno raditi da bi napravili priču koja se zasniva na opsežnom istraživanju i detaljnim izvorima.

Takođe, mišljenja je da je još jedan zadatak medija koji oduzima vrijeme i može biti opasan, otvoreno izvještavanje o korupciji, jer je to sveprisutan problem u BiH.

„Bilo da citirate pouzdane izvore, štitite privatnost žrtava ili dva ili tri puta provjeravajte činjenice, sve dok radite svoj dio posla, mi ćemo nastaviti da radimo naš dio posla, jasno stavljajući do znanja vlastima u ovoj zemlji da je vladi SAD-a sloboda štampe postala prioritet u cijelom svijetu i da je neophodna za uspješnu budućnost BiH“, poručila je Kormak studentima žurnalistike, budućim novinarima.

Bilo je riječi i o potpisivanju određenih sporazuma između UNTZ i jednog od univerziteta iz SAD-a, koji je karakterističan po tome što ima najrazvijeniji tehnološki park među univerzitetima u SAD-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije