BiH

Kormakova i Dodik ukrstili koplja zbog referenduma

Kormakova i Dodik ukrstili koplja zbog referenduma
Foto: Ilustracija | Kormakova i Dodik ukrstili koplja zbog referenduma

BANJALUKA - Morin Elizabet Kormak, ambasadorka SAD u BiH, poručila je u petak u Banjaluci da referendumi treba da budu otkazani, a predsjednik RS Milorad Dodik odgovorio joj je da referendum nije zakazivan niti se odgađa zbog nje i njene ambasade.

"Referendumi, umjesto da budu odgađani ili suspendovani, treba da budu poništeni i otkazani", rekla je u petak u Banjaluci Kormakova.  Istakla je da je američka vlada primila k znanju korake koji su preduzeti u vezi sa suspenzijom referenduma, ali da će za ukidanje sankcija Dodiku biti potrebna trajna posvećenost vladavini prava, ekonomskom razvoju, otvaranju radnih mjesta i reformama obrazovnog sistema.

"Treba nam fokus na ekonomiju i investicije, umjesto da se stalno priča o referendumima i drugim temama koje odvraćaju pažnju od stvarnih pitanja", naglasila je ona. Dodala je da pitanja poput referenduma otežavaju napore Ambasade SAD da dovede američke investitore u BiH i RS.

"Zato bih ohrabrila sve građane da svoje političare drže odgovornim za ispunjavanje ovih obaveza", naglasila je Kormakova.

Dodik je za Srnu rekao da se Kormakova odavno ne drži pravila diplomatskog djelovanja, te da njena izjava nosi i dozu zluradosti, jer suspenziju referenduma pokušava dovesti u vezu sa sankcijama koje su mu SAD nametnule po njenom diktatu.

"Referendum nije zakazivan niti se odgađa zbog Kormakove niti njene ambasade, koja očito krši osnovne principe spoljne politike novog američkog predsjednika, koji često ističe da se SAD neće miješati u unutrašnja pitanja drugih zemalja", naglasio je predsjednik RS i poručio da ona ne treba više da se brine o sankcijama koje su mu nametnute od strane SAD. Dodao je da ostaje dilema da li Kormakova govori u interesu i u ime opozicije u RS ili Bakira Izetbegovića, lidera SDA i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, ili ona smatra da je to jedno te isto, ali da je očito da ne govori u ime svoje države.

Radovan Višković, šef Kluba SNSD-a u Narodnoj skupštini RS, rekao je da se stav te stranke neće promijeniti bez obzira na mišljenje američke ambasadorke.

"Više bih volio da uvažena ambasadorka Kormak iskoristi svoj autoritet i pomogne da se otklone te devijacije u institucijama u BiH, prije svega u Sudu u Tužilaštvu BiH, i doprinose rješenju tih problema. Pitanja referenduma će biti aktuelna sve dok se ti problemi ne riješe. Ako već želi da nam pomogne, neka ambasadorka Kormak usmjeri autoritet na rješenje, a onda će i pitanje referenduma biti izlišno", naglasio je on.

Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH iz RS, je rekao da je od samog starta znao da referendum u RS o Sudu i Tužilaštvu BiH neće biti sproveden.

"Sve je bilo predvidivo, jasno i znano od samog starta. Činjenica da se dvije godine pokušavala sakriti odluka o tome pokazuje da je to politički kukavičluk i blamaža institucija RS, prije svega Narodne skupštine, koja je postala sredstvo koje vladajuća struktura upotrebljava", rekao je Ivanić.

Dodik je poručio Ivaniću da je tri godine na mjestu srpskog člana Predsjedništva potrošio za uhljebljenje partijskog kadra, a glavna uloga mu je da čuva prazno mjesto srpskog člana Predsjedništva i na taj način pomaže Sarajevu, isto kao što je ne dajući podršku referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH direktno pomogao Sarajevu da profitira na ovom pitanju.

"Stari politički kalkulant, spekulant i kukavica danas nekome drži slovo o kukavičluku nakon što su listom svi, na čelu s njim, pobjegli i od odluke o referendumu o Sudu i Tužilaštvu i od pomisli da se izjasnimo o budućnosti Srpske, nakon što su svi, opet na čelu s njim, dali sve od sebe da propadne referendum o Danu Republike, što na njihovu žalost narod nije dozvolio. Ivanić nikada nije bio dio nijedne snažne odluke u korist Srpske i sve njegove odluke su bile štetne po državu i narod, te bi bilo dobro da bar javno ne morališe, jer u Srpskoj žive ljudi koji dobro pamte. Koliko je uspješan i koliko vodi računa o RS, vidjelo se i kada je opet 'prespavao' nedavnu sjednicu Predsjedništva BiH i propustio da u platformi koja se našla pred Generalnom skupštinom UN-a bude navedeno da u BiH nema konsenzusa o NATO-u", istakao je Dodik.

Iz PDP-a su na ove Dodikove optužbe reagovali riječima da javnost, a i Dodik lično, zna kakve političke poteze je samo u posljednjoj godini povukao Ivanić u korist RS.

"Tužno je što nismo imali priliku da vidimo kako predstavnici SNSD-a čuvaju RS u zajedničkim institucijama. Upravo oni su prenijeli desetine nadležnosti na BiH i upravo oni su potpisali da BiH ide u NATO. Zato su predstavnicima RS danas potrebne cirkuske vještine da ublaže posljedice njihove vlasti i sačuvaju obraz RS. Mladen Ivanić je, i to javnost odlično zna, obraz RS sačuvao, što od Dodika nećemo vidjeti", rekli su oni.

Posebna sjednica Narodne skupštine RS o referendumu biće održana početkom oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije