BiH

Kos o reportaži italijanskog novinara: Zloupotreba eksploziva iz mina moguća, ali rizična

Kos o reportaži italijanskog novinara: Zloupotreba eksploziva iz mina moguća, ali rizična
Kos o reportaži italijanskog novinara: Zloupotreba eksploziva iz mina moguća, ali rizična

BANJALUKA, SARAJEVO - Zloupotreba eksploziva iz mina je moguća, ali do njega se teško dolazi jer je za tako nešto potreban visok stepen stručne spreme i obučenosti, kao i poznavanje minskog polja, a rizik je veliki.

Kazao je to Dragan Kos, pomoćnik direktora Republičke uprave civilne zaštite RS, a povodom najnovije reportaže, odnosno video-snimka koji je objavio Luiđi Pelaza, italijanski novinar koji je nedavno izazvao veliku buru u javnosti snimkom o ilegalnoj kupovini oružja u Bosni i Hercegovini.

U svom najnovijem prilogu, objavljenom na televiziji Italija 1 u emisiji "Hijene", on govori o problemu mina u Bosni i Hercegovini, ali i o mogućoj zloupotrebi eksploziva iz njih, koji, kako je rekao, može da dospije u ruke terorista.

U Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) BiH su nam rekli kako su upoznati s najnovijim snimkom i da će postupiti u skladu sa svojim nadležnostima i u saradnji s Tužilaštvom BiH.

Iz Tužilaštva BiH nismo dobili komentar jer je Boris Grubešić, portparol ove pravosudne institucije, bio nedostupan na mobilni telefon.

Kada je u pitanju snimak, novinar je u pratnji deminerskog tima i tzv. informatora, čovjeka koji je otkrio mjesta na kojima su mine postavljene, u neimenovanom dijelu BiH svjedočio da se mine ponegdje mogu vidjeti u prirodi i golim okom. Uvjerio se i koliko je to opasno zanimanje, ali je fokus svoje emisije usmjerio na razdvajanje eksploziva od mine.

Za sagovornika je imao Davora Kolendu, direktora humanitarne deminerske organizacije "ProVita" iz Mostara, koji mu je posvjedočio kako je nekoliko mina pronađeno prazno.

Na terenu mu je objašnjeno da hemijsku smjesu u mini čine tri vrste eksploziva i da su one različitog kapaciteta i namjene.

Kos, međutim, kaže kako su takvi slučajevi veoma rijetki, kao i da je u pitanju možda lična promocija.

"Ne kažem da nije moguće, ali se tako nešto ne isplati raditi. Zasad je poznat samo jedan slučaj kada je aktivirana eksplozivna naprava koja potiče iz minskog polja, tako da smatram da su u pitanju insinuacije", ocijenio je Kos.

Kako kaže, pojedine mine koje leže u minskim poljima su neupotrebljive, dok i dalje postoje one koje su izuzetno ubitačne.

"Na primjer, PROM i dan-danas odnosi ljudske živote, a može se upotrijebiti na razne načine. Unutar nje nalazi se najkvalitetniji eksploziv koji ima veliku ubitačnu moć", pojasnio nam je Kos.

A da li će ova kao i prva reportaža ovog novinara privući pažnju istražnih organa, vidjeće se u narednom periodu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije