BiH

Košarac: Alarmantan priliv migranata u BiH, ministarstvo ne radi ništa da to spriječi

Košarac: Alarmantan priliv migranata u BiH, ministarstvo ne radi ništa da to spriječi
Foto: N.N. | Košarac: Alarmantan priliv migranata u BiH, ministarstvo ne radi ništa da to spriječi
Srna

SARAJEVO - Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac upozorio je da nadležno Ministarstvo bezbjednosti BiH ne preduzima nikakve korake kako bi učvrstilo granice zemlje i spriječilo sve izvjesniji masovni talas migranata iz rizičnih zemalja koji bi tokom proljeća i ljeta mogao ući u BiH.

"Prema podacima kojima raspolažemo, a i prema izjavama migranata koje policija sve češće otkriva u opštinama istočne Hercegovine, kao i na području opština Foča i Višegrad, nekoliko hiljada migranata pokušaće ove godine da iz Grčke, preko Albanije i Crne Gore, uđe u BiH, koju vide kao zemlju koja nalošije čuva granicu i u koju je najlakše ući na njihovom putu ka zemljama Evropske unije", naglasio je Košarac u izjavi za Srnu. 

Prema njegovim riječima, slučaj od prije tri dana, kada su u Višegradu otkrivena 42 migranta, svjedoči da je nova balkanska ruta preko Albanije i Crne Gore sve aktivnija i opasnija po BiH. 

"Zvanični podaci Granične policije BiH i Službe za poslove sa strancima prema kojima je u prošloj godini za skoro 400 odsto povećan priliv migranata u BiH alarmantni su za sve, osim za Ministarstvo bezbjednosti i ministra Dragana Mektića, koji novac poreskih obveznika troši na skupo putovanje u Katar, a ne bavi se poslom za koji je nadležan", upozorio je Košarac. 

On je dodao da Mektić ignoriše upozorenja policijskih službi i agencija koje djeluju pri Ministarstvu bezbjednosti o tome da BiH nema kapacitete za prihvatanje značajnijeg broja migranata, da se uslovi u Imigracionom centru u Trnovu svakog dana pogoršavaju i da nema dovoljno ljudi da kontrolišu nepristupačnu i poroznu granicu sa Crnom Gorom. 

"Umjesto da radi na rješavanju tih gorućih pitanja, Mektić se, po nalozima Bakira Izetbegovića i Osmana Mehmedagića Osmice, utrkuje sa bošnjačkim političarima u blaćenju i lažnom kriminalizovanju institucija Republike Srpske. Istovremeno, to što nema dovoljno graničara, Mektiću ne smeta da vrata ministarstva otvori za masovno zapošljavanje stranačkih SDS i SDA kadrova po ugovoru o djelu", naglasio je Košarac. 

On je dodao da je, uprkos jasnim upozorenjima revizora, samo u zadnja tri mjeseca po osnovu ugovora o djelu u Ministarstvo bezbjednosti zaposleno pet novih službenika, dok je do decembra prošle godine ugovor o djelu u Mektićevom mandatu imalo 11 službenika. 

"Postoje informacije da će na čelo Odsjeka za borbu protiv terorizma u Ministarstvu bezbjednosti doći jedan vrlo problematičan i radikalno nastrojen bošnjački kadar. Takvima nije mjesto u tom odsjeku, posebno u trenutku kada nam prijeti talas migranata iz visoko rizičnih zemalja", zaključio je Košarac.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije