BiH

Košarac: Besmislene inicijative za smjene Krunića i Zupca

Košarac: Besmislene inicijative za smjene Krunića i Zupca
Košarac: Besmislene inicijative za smjene Krunića i Zupca

SARAJEVO - Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac rekao je da inicijativa ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića za smjenu predsjednika Nezavisnog odbora Žika Krunića nije bila na dnevnom redu proširenog Kolegijuma Predstavničkog doma, nego samo inicijativa iz Demokratskog fronta o formiranju ad hok komisije za praćenje Nezavisnog odbora, što je ocijenio kao "potpuno besmisleno".

"Nezavisni odbor odgovara parlamentu i apsolutno nema logike da se formira neko novo tijelo koje bi vršilo kontrolu rada Nezavisnog odbora. To može samo da se shvati kao nastavak pritiska i pojačan politički uticaj na Nezavisni odbor, kao i na epilog inicijative o Krunićevoj smjeni, odnosno o smjeni direktora Sipe Gorana Zupca", rekao je Košarac novinarima u Sarajevu.

Zahtjevi za Zupčevu smjenu su, ističe Košarac, apsolutno ispolitizovani i imaju političku dimenziju određenih sarajevskih i međunarodnih mentora koji su prisutni u BiH.

Prema njegovim riječima, ova priča nije stvar između SNSD-a i SDS-a nego odnos SDS-a prema nekim međunarodnim intervencijama i nekim predstavnicima međunarodne zajednice, kao i sa koalicionim partnerima iz SDA.

Košarac smatra da je ovdje riječ i o pokušajima da se nakon kontrole nad Sudom i Tužilaštvom ovlada i političkom kontrolom nad Agencijom za istrage i zaštitu u BiH /Sipa/.

On je potvrdio da će SNSD i dalje insistirati na tome da predsjedavajući Predstavničkog doma Šefik Džaferović treba da odstupi sa ove funkcije zbog ratne prošlosti, jer to od njega traže porodice srpskih žrtava i jer je to interes Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije