BiH

Košarac: Bićemo snažna opozicija nelegalnom Savjetu ministara

Košarac: Bićemo snažna opozicija nelegalnom Savjetu ministara
Košarac: Bićemo snažna opozicija nelegalnom Savjetu ministara

SARAJEVO- Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac rekao je Srni da će SNSD biti snažna i beskompromisna opozicija nelegalnom Savjetu ministara BiH, koji bi trebalo da bude izabran danas.

"Višemjesečni politički cirkus u režiji Bakira Izetbegovića i Željka Komšića, uz podršku Mladena Bosića i dijela međunarodnih zvaničnika, danas će biti okončan uz očigledno i višestruko kršenje zakona. Ovo će biti nelegalno imenovani Savjet ministara i mi ćemo se prema njemu ponašati u skladu s tom činjenicom", poručio je Košarac.

On je izrazio bojazan da će SDA i DF u narednom periodu pokušati da iskoriste slabost i podaništvo koalicionih partnera iz Republike Srpske kako bi, pod plaštom navodnih evropskih reformi, pokušali da nastave proces prenosa nadležnosti sa entitetskog i kantonalnog nivoa na nivo BiH.

"SDS, PDP i NDP najslabije su karike u koaliciji koja će činiti vlast u zajedničkim institucijama, što će Bakir Izetbegović i Željko Komšić svakako pokušati da iskoriste. Javnost u Republici Srpskoj treba da zna da je Denis Zvizdić u svom ekspozeu najavio formiranje 11 novih institucija na nivou BiH, uključujući i ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, koje se u tom ekspozeu eksplicitno pominje", naveo je Košarac.

On je upozorio da će Izetbegović i Komšić pokušati da provedu nasilje nad dejtonskim Ustavom i u oblastima privrede, energetike, saobraćaja, bankarstva, ekologije, obrazovanja, kulture i sporta, u kojima BiH nema nadležnosti.

"Zvizdić je najavio i usvajanje 10 novih zakona i donošenje 15 novih planova i strategija koje nemaju nikakvog uporišta u Ustavu BiH. To su zadaci koje će Mladen Bosić, Mladen Ivanić i Dragan Čavić morati da provedu, ukoliko žele da sačuvaju fotelje koje su dobili u zajedničkim institucijama", rekao je Košarac.

On je naglasio da će naredni period biti period ozbiljne političke borbe za očuvanje dejtonskog Ustava, kao i nadležnosti i interesa Republike Srpske.

"SDS, PDP i NDP najavljuju da će iz Sarajeva, zajedno sa Izetbegovićem i Komšićem, napasti institucije Republike Srpske. SNSD ima odgovor na takvu politiku i znaće da zaštiti Republiku Srpsku onako kako je to činio u proteklih osam godina", zaključio je Košarac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije