BiH

Košarac: Diplomatski skandal koji nanosi štetu interesima Srpske i Srbije

Košarac: Diplomatski skandal koji nanosi štetu interesima Srpske i Srbije
Foto: N.N. | Košarac: Diplomatski skandal koji nanosi štetu interesima Srpske i Srbije

ISTOČNO SARAJEVO - Član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac ocijenio je da odluka Konzulata BiH u Minhenu da u tom njemačkom gradu sponzoriše obilježavanje desetogodišnjice samoproglašene nezavisnosti Kosova predstavlja novi diplomatski skandal kojim se nanosi ogromna šteta interesima Republike Srpske i Srbije.

"Ogromna šteta je učinjena i za nju su direktno odgovorni srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i njegov šef diplomatije Igor Crnadak. Nakon nedavne uznemirujuće izjave Bakira Izetbegovića o spremnosti BiH da prizna samoproglašenu nezavisnost Kosova, sada je Konzulat u Minhenu, kojeg vodi bošnjački kadar, njemačkoj javnosti ponovo poslao istu poruku, a Ivanić i Crnadak nisu učinili ništa da to spriječe", upozorio je Košarac u izjavi za Srnu.

Košarac je naglasio da i ovaj slučaj pokazuje kako su u protekle tri godine u Sarajevu radili "halal kadrovi takozvanog Saveza za promjene".

"Odluku da podrži obilježavanje desetogodišnjice fantomske državnosti Kosova Konzulat u Minhenu nije mogao donijeti bez znanja i odobrenja Ministarstva inostranih poslova, što znači da Crnadak ovo nije htio ili nije smio da spriječi. Moguće je da je bio zauzet blaćenjem institucija Republike Srpske u inostranstvu", rekao je Košarac.

On je dodao da ga nije iznenadila reakcija Mladena Ivanića, koji je rekao da nema pojma o ovom slučaju.

"Ivanić se nikad nije ozbiljno miješao u svoj posao u Predsjedništvu BiH, koje je nadležno za vođenje spoljne politike, niti je ikada povukao bilo kakav konkretan potez kako bi spriječio očigledno djelovanje Bakira Izetbegovića i gotovo kompletne diplomatsko – konzularne mreže BiH protiv interesa srpskog naroda i Republike Srpske", upozorio je Košarac.

Podsjetivši na skandal sa djelovanjem ambasadorke BiH u Holandiji Mirsade Čolaković, Košarac je rekao da ni Ivanić, ni Crnadak nisu izvukli nikakve pouke iz tog slučaja.

"Koliko vidim, oni imaju još mjesec dana da javno povuku sponzorstvo događaja u Minhenu i zatraže povlačenje i smjenu tamošnjeg konzula. Ako to ne učine, građani Republike Srpske biće svjedoci njihove definitivne političke kapitulacije", zaključio je Košarac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije