BiH

Košarac: Izbor predsjedavajućeg Savjeta ministara uslov za rad Parlamenta

Košarac:  Izbor predsjedavajućeg Savjeta ministara uslov za rad Parlamenta
Foto: N.N. | Košarac: Izbor predsjedavajućeg Savjeta ministara uslov za rad Parlamenta

SARAJEVO - Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac izjavio je danas u Sarajevu da je uslov za održavanje sjednice ovog doma deblokada Predsjedništva BiH kada je riječ o izboru predsjedavajućeg Savjeta ministara.

Košarac je podsjetio da je Klub SNSD-a tražio od Kolegijuma Predstavničkog doma da se odgodi sjednica Doma jer ne postoji definisana skupštinska većina koja bi trebalo da vrši vlast na nivou BiH.

Kao još jedan od razloga za odgađanje sjednice Košarac je naveo činjenicu da je besmisleno konstituisati stalna tijela Predstavničkog doma, a da nije izabran predsjedavajući Savjeta minsitara.

"Zašto bi se ulazilo u proces konstituisanja stalnih komisija ako ne znamo šta je struktura vlasti i ako nemamo izabranog predsjedavajućeg Savjeta ministara", upitao je Košarac nakon sjednice proširenog Kolegijuma Predstavničkog doma na kojem je konstatovano da ne postoje uslovi za održavanje za sutra zakazane sjednice ovog doma.

Prema njegovim riječima, ova dva pitanja ne mogu se posmatrati izolovano.

"Struktura vlasti na zajedničkom nivou prilikom izbora predsjedavajućeg Savjeta ministara mora se preslikati na strukturu stalnih tijela komisija Predstavničkog doma, bar u dimenziji kolegijuma ovih komsija", izjavio je Košarac novinarima u Sarajevu.

On je istakao da bilo kakvo ucjenjivanje prilikom izbora predsjedavajućeg Savjeta ministara i parlamentarne Komisije za pripremu izbora Savjeta ministara koje primjenjuju politički subjekti iz Federacije BiH ne može proći bez odgovora iz Republike Srpske.

"Jedan od tih odgovora bio je zahtjev za odgađanje sjednice i naša vrlo aktivna uloga u razmišljanju na koji način članovi kluba SNSD-a participiraju u komisijama", dodao je Košarac i poručio da ova stranka ne odustaje ni od jednog mjesta u stalnim komisijama koje joj pripadaju.

Košarac je naglasio da SNSD neće dostaviti svoj prijedlog za sastav stalnih komisija Predstavničkog doma sve dok se ne otkloni blokada u Predsjedništvu BiH u vezi sa izborom predsjedavajućeg Savjeta ministara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije