BiH

Košarac: Previše je novčanih privilegija u institucijama BiH

Košarac: Previše je novčanih privilegija u institucijama BiH
Košarac: Previše je novčanih privilegija u institucijama BiH

SARAJEVO - Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH još uvijek nisu okončali raspravu o Prijedlogu zakona o dopunama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH (drugo čitanje), a čiji je predlagač Damir Arnaut (SBB), javlja novinar "Nezavisnih".

16.40 Parlamentaci su danas nastavili i raspravu oko Izmjena i dopuna Zakona o sportu u BiH.

Dušanka Majkić, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH  rekla je danas u Sarajevu da ne dolazi u obzir prenošenje nadležnosti Republike Srpske u oblasti sporta na nivo BiH.

U raspravi o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama zakona o sportu u BiH u prvom čitanju, čiji je predlagač poslanik Demokratskog fronta Maja Gasal Vražalica, Majkićeva je podsjetila da je sport u isključivoj nadležnosti entiteta, a da je cilj predlagača da se izbrišu te nadležnosti.

„Republika Srpska ima Strategiju o sportu, Zakon o sportu i niz drugih akata i ni u kom slučaju ne dolazi u obzir prenošenje nadležnosti u ovoj oblasti na BiH", poručila je Majkićeva.

Borjana Krišto, predsjedavjauća Predstavničkog doma Borjana Krišto iz HDZ-a BiH podržala je raspravu Majkićeve, uz ispravku da u Federaciji BiH sport nije u nadležnosti tog entiteta nego kantona.

Staqša Košarac, šef Kluba poslanika SNSD-a Staša Košarac istakao je da je sasvim jasno da se ovim zakonskim aktom pokušava ući u nadležnost sportskih saveza u entitetima.

„U određenim izmjenama određenih članova postoji `zamka` koju smo prepoznali“, istakao je Košarac.

Momčilo Novaković iz NDP-a rekao je da su sva tri člana Ustavno-pravne komisije iz Republike Srpske glasala protiv stava Komisije da je ovaj zakonski prijedlog usklađen sa Ustavom i pravnim sistemom BiH.

16.20  U nastavku sjednice, nakon pauze, Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac rekao je da će ova stranka podržati Prijedlog zakona o dopunama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač poslanik SBB-a Damir Arnaut.

"Previše je novčanih privilegija, neophodne su određene korekcije, kao i temeljne izmjene zakona", rekao je Košarac novinarima, dodajući da nije prihvatljivo davati naknade za rad u upravnim odborima onima koji su materijalno situirani.

Komentarišući Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Okvirnog zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju u BiH koji je po hitnom postupku uputio poslanik HDZ-a BiH Nikola Lovrinović,

Košarac je rekao da SNSD neće podržati ovaj zakon koji po hitnoj proceduri tretira ovu problematiku.

"To je podgrijana tema, treba biti itekako oprezan, tu su ustavni kapaciteti koji definišu nadležnosti entiteta i institucija BiH", rekao je Košarac.

On je naglasio da SNSD neće podržati nijedan zakon koji po hitnoj proceduri tretira ovu problematiku.

Borjana Krišto upravo je oglasila pauzu do 14.30 časova.

Arnaut je kazao da je zakon prošao sve komisijske faze i da ukoliko danas bude usvojen, konačno će biti ukinut i tvz. "bijeli hljeb".

„ Zadovoljan sam onim što je Komisija za finansije i budžet uradila, a to je da prioritet da interesima građana, kao što su smanjenje potrošnje, a ostavili su po strani entitetska prava.  Želim napomenuti da je Komisija dostavila dva amandmana i da su oni potpisani od strane sedam članova Komisije, a nakon što su kolege Pandurević, Sokolović, Isaković odustali od svojih amandamna“ istakao je Arnaut.

On je dodao da se nada da će konačno bijeli hljeb i naknade na rad u komisijama u radnom vremenu konačno biti ukinuti.

„ Kao zaključak želim podsjetiti da sa zakonom o ukidanju bijelog hljeba i ovim prijedlogom za ukidanje naknada ostavarićemo sumu daleko veću nego onu što nas četverica iz Kluba SBB-a zaradimo. Zamislite da svaki poslanik tako uradi, mi ne bismo ništa koštali“ dodao je Arnaut.

Momčilo Novaković (NDP) kazao je da ima niz dilema u vezi ovog zakona, a to je da su zadužili Vijeće ministara da donese cjelovit tekst o ovom Zakonu.

„ Parcijalni zakoni ne rješavaju cjeloviti problem. Da li ovakav način rada znači da ćemo sljedeće sedmice imati novi zakon o izmjenama i dopunama, pri tome ne vodeći računa da sve cjelovito sagleda. Drugo što mi nije jasno jeste princip radnog vremena. Je li jedino radno vrijeme princip za nečiju zaradu“,  istakao je Novaković, kazavši da se mora poštovati i princip pravednosti.

Aleksandra Pandurević (SDS) smatra da je potrebno konkretno rješenje.

Podsjetila je na poslaničko pitanje koje je postavila u martu i dobila odgovor da su u upravnim odborima 2,5 i 3 hiljade KM plate.

„Suština je da se ograniče visoka primanja u upravnim i nadzornim odborima,  da svako može biti u odborima, ali ako prima  platu iz budžeta, naknada mu ne može preći više od 480 KM, ali je i to više od prosjećne penzije“, kazala je Pandurevićeva.

Dušanka Majkić (SNSD) kazala je da usvajanjem ovog zakona ništa nećemo dobiti, jer svi će ukazivati da u u pravnim i nadzornim odborima rade mimo radnog vremena.

Saša Magazinović (SDP) smatra da je zakon  urađen u dobroj namjeri, ali da ne vjeruje da će imati finansijski efekat., ali je naglasio da će, bez obzira na sve, to podržati.

Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma PS BiH usvojila je prije dva dana amandman na Zakon o platama i naknadama u institucijama BiH kojim se značajno smanjuju primanja članova upravnih i nadzornih odbora i raznih komisija.

Ovaj amandman, kao zajednički, usaglasili su članovi Komisije za finansije i budžet iz SDS, SDA,DF, SBB i A-SDA. Poslanici SNSD-a bili su protiv, a HDZ-a suzdržani.

Prema ovom usaglašenom prijedlogu, članovi upravnih i nadzornih odbora, te raznih komisija na nivou BiH, koji primaju platu iz nekog od budžeta u BiH (budžeta BiH, budžeta entiteta, Brčko Distrikta ili kantona) nemaju pravo za naknadu ukoliko se sjednice ovih tijela održavaju tokom radnog vremena.

Mjesečna naknada za rad van radnog vremena ne može preći osnovicu za obračun plate u institucijama BiH (475 KM), bez obzira u koliko upravnih i nadzornih odbora, i radnih tijela neko bio.

Ova izmjena Zakona o platama i naknadama, znači da članovi UO UIO, ali i mnogih drugih tijela, koji sada imaju mjesečna primanja preko 2.000 KM, moraće se zadovoljiti sa 475 KM.

Novina je i to što jedno lice koje prima platu iz budžeta, po osnovu članstva u raznim tijelima, više neće moći primati po nekoliko naknada.

Ranije su neki  zaposleni u Savjetu ministara ranijih godina na godišnjem nivou ubirali su i preko 30.000 KM na ime rada u nekoliko komisija, upravnih i nadzornih odbora.

Procjena je da će se ovim izmjenama u budžetu BiH na ovaj način napraviti ušteda veća od četiri miliona KM.

Denis Bećirović, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH  zatražio je danas da  se na sjednicu  Parlamenta uvrsti njegova neopoziva ostavka na mjesto člana Zajedničke komisije za ljudska prava zbog, kako je rekao, negiranja bosanskog jezika u jednom od entiteta u BiH.

Borjana Krišto, predsjedavajuća  Predstavničkog doma BiH kazala je da o ostavci Denisa Bećirovića parlament neće danas raspravljati jer to je, kako je kazala, osobni čin.

Saša Magazinović, poslanik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH zatražio je danas odgovor od ministra pravde BiH da prokomentariše Protokol iz Brisela i da odgovori da li iza ovog Protokola stoji Vijeće ministara BiH.

Josip Grubeša, ministar pravde BiH rekao je da se reformom pravosuđa treba i mora baviti izvršna vlast predstavljena resornim ministrma, a konačnu odluku će donijeti parlament kako to priliči parlamentarnoj demokratiji.

„Nad procesima reforme pravosuđa niko nema i ne može imati ekskluzivno pravo, pa nam je obaveza i dužnost da se svi krećemo u okviru datih ovlaštenja“, kazao je Grubeša.

Dodaje da politike u BiH ne mogu tražiti da se reforma kreće putem koji su oni odabrali.

„Svi moraju imati pravo da predlože način reforme pravosuđa koji prema njihovom mišljenju adekvatna“, smatra Grubeša.

Ističe da je BiH zemlja koju čine konstitutivni  narodi i pripadnici ostalih. Svi moraju imati pravo iznijeti svoje mišljenje i argumentaciju, a ostali obavezu da ih saslušaju.

„BiH ne može napredovati na putu ka EU integracijama ako ćemo forsirati samo svoje prijedloge, a mišljenje drugih u samom startu odbacivati kao pogrešne i neprihvatljive. Jedino što ja mogu zaključiti iz sve ove galame da se protokol nije pročitao i da se reforma ne podržava.“, rekao je Grubeša.

Aleksandra Pandurević, šefica Kluba poslanika SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH konstatovala je na sjednici Parlamenta u Sarajevu da Direkcija za civilno vazduhoplovstvo BiH sa sjedištem u Banjaluci plaća veću mjesečnu kiriju nego sve državne institucije koje svoje urede i sjedišta imaju u Banjaluci.

„To je nedopustivo da Direkcija mjesečno plaća 60 hiljada KM za zakup prostora. To znači da se kvadrat prostora plaća 31 KM“, kazala je Pandurevićeva.

Slavko Matanović, ministar prometa i komunikacija BiH precizirao je da je ova Direkcija prostor zakupila od „Euromedika“ od 2010. godine do 2011. godine iznajmljivala prostor od 1.607 metara kvadratnih po cijeni od 39.717,40 KM bez PDV-a.

„Od 2011. do 2012. godine Direkcija za civilno vazduhoplovstvo iznajmljuje prostor od 1.901 metar kvadratnih od 57.037 KM bez PDV-a, a od 2013. do danas prostor iste površine iznajmljuje se po cijeni od 57.321 mjesečno, bez PDV-a“, rekao je Matanović.

Na ovo je Pandurevićeva konstatovala da  je potrebno što prije pokrenuti određene zakonske mjere kako bi se ovakvo ponašanje moglo sankcionisati.

Nikola Špirić, poslanik u Predstavničkom domu  Parlamentarne skupštine BiH zatražio je danas na sjednici  Parlamenta da  Adil Osmanović, ministar civilnih poslova BiH odgovori kako će biti raspoređeno 925.000 KM sredstava iz tekućih rezervi namijenjenih za sport i kulturu.

Dodao je da je resornom ministarstvu  budžetom na ime  grantova odobreno oko 4.150.000 KM, ali da ostaje nejasno da li će ta sredstva biti  trošena u skladu  sa zakonom i kriterijima  koje je utvrdilo Vijeće ministara BiH.

Adil Osmanović, ministar civilnih polsova BiH  kazao je da svi sportski  i kulturni subjekti kojima su odobrena sredstva imaju veliki društveni značaj i ostvaruju zapažene rezultate, te da doprinose afirmaciji BiH.

„Institucije kulture su u teškoj situaciji i stalno traže dodatna sredstva, a određeni broj subjekata iz domena kulture zahtijeva i dodatna sredstva za obnovu i rekonstrukciju objekata pogođenih poplavama“, rekao je Osmanović.

Dodao je da postojeća grant sredstva nisu dovoljna da se udvolji zahtjevima, ali da  je Vijeće minsitara uradilo sve po pravilniku.

Predlagač zakona navodi da je dosadašnji model obračuna naknade za prevoz, koji je baziran na utvrđivanju visine naknade prevoza na osnovu potvrda ovlaštenih prevoznika, pokazao brojne nedostatke i u praksi doveo do brojnih problema koji za posljedicu mogu imati pokretanje brojnih sudskih sporova s neizvjesnim ishodom.

U obrazloženju predloženog zakona precizira se da će novim podzakonskim aktom biti predviđen model obračuna naknade za prevoz zasnovan na udaljenosti mjesta rada od mjesta prebivališta zaposlenog - cijena po kilometru, a ne na osnovu potvrda ovlaštenih prevoznika kao što je to sada slučaj.

Prema podacima Vijeća ministara BiH, ukupni izdaci po osnovu plaćanja naknade za prevoz iz budžeta BiH povećavaju se iz godine u godinu i sa nepunih 28 miliona u 2012. godini u 2014. dostigli su 29 miliona KM.

Pred poslanicima će se u drugom čitanju naći i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač poslanik SBB-a Damir Arnaut, a kojim se predviđa ukidanje naknade licima zaposlenim u institucijama BiH, uključujući i izabrana i imenovana lica, za rad u upravnim i nadzornim odborima i drugim radni tijelima koji obavljaju u toku radnog vremena.

Na dnevnom redu, takođe u drugom čitanju, nalazi se i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o prekršajima, čiji je predlagač Savjet ministara BiH.

Prijedlogom zakona o dopunama Zakona o prekršajima, koji je utvrđen na inicijativu Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH, bilo bi omogućeno licu protiv kog je izdat prekršajni nalog da plaćanjem polovine izrečene novčane kazne u roku od osam dana od prijema prekršajnog naloga bude oslobođen plaćanja ostatka kazne.

Drugom izmjenom predviđa se da u slučajevima kada se utvrdi da za prekršaj indirektnih poreza kažnjeni izbjegne da plati novčanu kaznu ili mjeru naplate protivvrijednosti robe izrečene rješenjem suda, sud od UIO zatraži provođenje postupka prinudne naplate.

Predložene odredbe, kako se navodi u obrazloženju zakona, od izuzetnog su značaja za prikupljanje finansijskih sredstava koja se uplaćuju na Jedinstveni račun za koji je odgovoran UIO.

U Republici Srpskoj i FBiH od prošle godine na snazi je mogućnost plaćanja polovine kazne u roku od osam dana, što je dalo dobre rezultate.

Na predloženom dnevnom redu nalaze se i Prijedlog zakona o azilu i Prijedlog kodeksa ponašanja poslanika i delegata u Parlamentarnoj skupštini BiH, te izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH za 2014. godinu.

Poslanici bi trebalo da razmotre i Prijedlog strategije BiH za prihvat i integraciju državljana BiH koji se vraćaju u BiH po osnovu sporazuma o readmisiji i Prijedlog akcionog plana za period 2015 - 2018.

Početak sjednice, koji je zakazan za 10.00 časova, rezervisan je za pitanja poslanika.

Rasprava o  zahtjevu Nikole Lovrinovića  za razmatranje Prijedloga zakona o izmejni i dopuni Okvirnog zkaona o osnovnom i srednjem obrazovanju u BiH po hitnom postupku okončana je uz  konstataciju  većine polsanika da neće podržati ovaj prijedlog.
Nikola Lovrinović, poslanik (HDZ) kazao je da smatra da je pitanje jezika i nacionalnog opredjeljenja veoma bitno, posebno što je skola već počela.
„Mislim osobno da je ovo rješenje koje se može implementirati za mjesec dana i s tim se mogu rješiti neka pitanja koja su aktuelna“, rekao je Lovrenović.
Šefik Džaferović (SDA) smatra da je ovo ozbiljna stvasr da bi se o njoj moglo raspravljati po principu uzmi ili ostavi.
„Razumijem napore gpsodina Lovrinovića, ali se bojim dsa ovim rješenjem nije ponuđeno rješenje koje je dobor. Ne može se prihvatiti rješenje po kojem konstitutivni narodi formiraju škole, država to treba da radi. S druge strane nude se i neka rješenja kada je uprava u pitanju, a to je suprotno zakonu koji imamo. Zbog toga SDA obaviještava Predstavnički dom da ovaj prijedlog neće podržati“, rekao je Džaferović.
Damir Bećirović (DF) rekao je da mu je žao što  u 2015.godini neko predlaže jedan ovakav zakon, te kazao Lovrinoviću da nije čudo što je visoki predstavnik  2005 godine njega smijenio sa mjesta minsitra obrazovanja.
Aleksandra Panudrević (SDS) kazala je da se boji da ovaj zkaon ne nudi rješenje, nego samo nove probleme, te da SDS neće podržati ovaj prijedlog.
Hanka Vajzović (DF) kazala je da bi ona „ovaj prijedlog hitno skinula sa dnenvog reda“.
„Ovo ne nudi poboljšanje, već nas vraća korak unazad“, rekla je Vajzovićeva.
Lovrinovićev prijedlog nudi da osnovne i  srednje škole u skladu sa odredbama ovog zakona školskim pravilima će odrediti službeni jezik i pismo konstitutivnog naroda u školi na kojem će se odvijati nastavni proces, odnosno koji će nastavni plan i program biti u upotrebi.
Osnivači javnih osnovnih i srednjih škola u BiH obavezni su osigurati osnivanje javnih osnivnih i srednjih škola na svakom od jezika konstitutivnih naroda ako postoji opravdani ointeres i zahtjev roditelja bilo kojeg od konstituvnih naroda na oređenom području.
Škole bi bile otvorene za sve etničke grupe.
U školama u kojima se izvodi nastava na jednom od jezika konstitutivnihnaroda a u kojoj nastavu pohađaju pripadnici drugih konstitutivnih naroda ili nacionalnih manjina, uprava škole dužna im je omogućiti očuvanje vlastitog jezika i kulturnog identiteta organizovanjem nastave iz nacionalne grupe predmeta, zavisno o broju učenika.
Želi da obezbijedi ravnopravnu upotrebu jezika u nastavnom procesu i pravo djece povratnika ili nacionalne manjine na kojem je jedan od konstitutivnih naroda većinski.
Time bi se eliministala segregacija u obrazovanju i obezbijedila potpuna i ravnopravna upotreba jezika i pisma konstitutivnih naroda u javnim vaspitno-obrazovnim ustanovama u cijeloj BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije