BiH

Košarac: Referendum ako ne budu ispunjeni zahtjevi Srpske

Košarac: Referendum ako ne budu ispunjeni zahtjevi Srpske
Košarac: Referendum ako ne budu ispunjeni zahtjevi Srpske

SARAJEVO - Član Glavnog odbora SNSD-a Staša Košarac poručio je da je održavanje referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH neupitno ukoliko ne budu ispunjeni zahtjevi Republike Srpske na kojima se insistira već godinama.

Košarac je istakao da je referendum neupitan zato što je to legitimno i neosporivo demokratsko pravo i dodao da na tu odluku, kojom se brani Dejtonski mirovni sporazum i Srpska, neće imati uticaja pritisci, ma odakle došli.

"Tu činjenicu bi trebalo da zna i ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak, koji podanički govori o najavljenom referendumu čim stane uz bok bilo kog brzopletog tumača naše realnosti sa Zapada", rekao je Srni Košarac, koji je predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH.

Košarac je dodao da Crnadak, u nedostatku političke hrabrosti i "u potpunosti ukomponovan u sarajevski politički milje", zaboravlja da je sloboda nešto što ima najveću cijenu u Srpskoj i da je odluku o referendumu donijela Narodna skupština Republike Srpske, što bi morali da uvažavaju i predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama BiH.

"Pošto Crnadak vodi politiku od danas do sutra, u kojoj su, po pravilu, zanemareni interesi Republike Srpske, trebalo bi da zna da je odluka o referendumu već donesena i da će svoj stav, koji će biti obavezujući za institucije Srpske, iznijeti sam narod", istakao je Košarac.

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak juče se u Madridu sastao sa zamjenikom državnog sekretara SAD Entonijem Blinkenom.

Na sastanku sa Blinkenom, koji je izrazio zabrinutost najavljenim referendumom o Sudu i Tužilaštvu BiH, Crnadak je istakao potrebu da u radu Suda i Tužilaštva dođe do krupnih promjena, ali i izrazio uvjerenje da "referendum u Republici Srpskoj, ipak, neće biti održan, te da će odluku o referendumu donijeti institucije Republike Srpske".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije