BiH

Košarac: SDS, PDP i NDP ne mogu da se suprotstave namjerama SDA i DF-a

Košarac: SDS, PDP i NDP ne mogu da se suprotstave namjerama SDA i DF-a
Košarac: SDS, PDP i NDP ne mogu da se suprotstave namjerama SDA i DF-a

SARAJEVO - Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac rekao je da je očigledno da će nova parlamentarna većina i vlast na nivou BiH, umjesto rješenja, proizvoditi dodatne probleme i destabilizovati ionako lošu političku situaciju u BiH.

Ono što posebno brine SNSD, ističe Košarac, jeste očigledna nespremnost i nesposobnost stranaka iz Republike Srpske, posebno SDS-a, da se suprotstave lošim potezima i izrazito štetnim namjerama njihovih koalicionih partnera iz SDA i DF-a.

"Nema otpora vidljivom političkom uticaju SDA na rad Tužilaštva BiH, koje odbija da se izjasni o optužbama Mirsada Kebe, odnosno o slučaju Šefika Džaferovića, nema reagovanja Mladena Bosića na ratne zastave sa ljiljanima u parlamentu BiH pod kojima Džaferović sjedi predstavljajući Predstavnički dom. Nema nikakve osude očiglednog nastojanja Željka Komšića i njegove partije da asimilira i marginalizuje izbornu volju malobrojnih predstavnika Srba u Federaciji BiH. Konačno, nema reagovanja Bosića, Ivanića i Čavića na očiglednu namjeru SDA i DF-a da, pod plaštom evropskih integracija, nastave sa pokušajem otimanja nadležnosti Republike Srpske i unitarizacijom zemlje", upozorio je Košarac.

To je posebno vidljivo, naglašava on, iz ekspozea novoizabranog predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Denisa Zvizdića, koji je, umjesto ukidanja, najavio gomilanje novih neustavnih institucija na nivou BiH, što su poslanici SDS-a i NDP-a u Predstavničkom domu podržali bez pogovora.

Košarac je ѕa sarajevski portal Vijesti.ba rekao da je SDA, zbog takvog ponašanja Bosića i Ivanića, mnogo prije izbora u njima prepoznala koalicione partnere u zajedničkim institucijama BiH.

"Mi smo, međutim, u izjavama te dvojice političara prepoznali opasnu namjeru da pozicije u zajedničkim institucijama iskoriste za djelovanje protiv Republike Srpske i to ćemo spriječiti svim demokratskim sredstvima koja nam stoje na raspolaganju", poručio je Košarac.

Na pitanje kako gleda na parlamentarnu većinu na nivou BiH u ovom trenutku, da li je ona stabilna i očekuje li da će BiH imati Savjet ministara do 11. marta, do kada je zakonski rok, Košarac je rekao da su se SDA i DF, kako vidi, saglasili samo oko izbora Mladena Bosića i Mladena Ivanića za partnere u vlasti na nivou zajedničkih institucija i ni oko čega više.

"Ali, to je njihov problem, baš kao što je njihov problem hoće li izabrati Savjet ministara BiH do 11. marta. Mi im u tome nećemo ni pomagati, ni odmagati", poručio je Košarac.

Na pitanje da li je realan scenario da HDZ BiH na "mala vrata" uvede SNSD u vlast na nivou BiH i da li ostaju čvrstog opredjeljenja da opoziciono djeluju na nivou BiH, Košarac je naglasio da je SNSD isuviše velika stranka da bi na "mala vrata" ulazila u bilo kakvu vlast.

Napuštanje sjednica ne smatramo neradom, kaže Košarac

"O toj činjenici, kao i o činjenici da je SNSD, zajedno sa koalicionim partnerima, formirao vlast u Republici Srpskoj, morali su da vode računa svi politički subjekti, pa i međunarodni faktori. Vidim da se sada ubacuju medijski spinovi o potrebi stvaranja široke koalicije na nivou BiH, ali i to je problem onih koji su po svaku cijenu išli na istiskivanje najjače političke partije u Republici Srpskoj iz vlasti na nivou BiH", istakao je Košarac.

U svakom slučaju, kaže on, definitivno opredjeljenje SNSD-a je da takvoj vlasti bude snažna opozicija i po broju poslanika i delegata u oba doma parlamenta BiH, ali i po podršci koju će imati od institucija Republike Srpske.

On je ponovio da će poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH istrajati na tome da se njihov zahtjev za smjenu Šefika Džaferovića uvrsti u dnevni red i da će napuštati sjednice Predstavničkog doma ukoliko njihov zahtjev ne bude ispunjen.

"Šefik Džaferović je suočen sa teškim optužbama u vezi sa prikrivanjem i neprocesuiranjem ratnih zločina nad Srbima i on ne može biti na čelu Predstavničkog doma. S druge strane, nije tačno da poslanici SNSD-a ne rade, budući da su prisutni na svim sjednicama parlamentarnih komisija. Napuštanje sjednica ne smatramo neradom, već političkom borbom za interese onih koji su nas birali", rekao je Košarac.

On je naglasio da je SNSD siguran da su za njihove birače, kao i za sve građane Republike Srpske pitanje procesuiranja ratnih zločina nad Srbima i pitanje pravde za žrtve i kazne za odgovorne - pitanja koja predstavljaju vitalni nacionalni i javni interes.

Govoreći o zahtjevu upućenom Kolegijumu Predstavničkog doma parlamenta BiH da mu odobri korištenje službenog automobila kako bi otputovao u Beograd na svečanu akademiju povodom Dana Republike, koju je organizovalo Predstavništvo Republike Srpske, i komentarima da na taj način daje legitimitet Džaferoviću, dok istovremeno traži njegovu ostavku, Košarac je naveo da njegov zahtjev nije bio upućen Džaferoviću, već Kolegijumu, u kome sjedi i Mladen Bosić.

"To što zahtjev nije odobren i što je tu odluku saopštio Džaferović mnogo više govori o Bosiću nego o meni. Ja sam u Beograd otišao, jer je bilo prirodno i normalno da prisustvujem takvom skupu, a Bosić je ostao u Sarajevu da, zajedno sa Džaferovićem, po zgradi zajedničkih institucija razvija ratne zastave takozvane Armije BiH", istakao je Košarac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije