BiH

Košarac: Tužilaštva se igraju stonog tenisa

Košarac: Tužilaštva se igraju stonog tenisa
Košarac: Tužilaštva se igraju stonog tenisa

SARAJEVO - Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Staša Košarac ponovio je danas da će insistirati na odgovoru gdje su predmeti o ubistvu Srđana Kneževića, Riste Jugovića i Željka Markovića, te da budu preduzete mjere iz nadležnosti Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH protiv onih koji, eventualno, opstruišu istragu i procesuiranje osumnjičenih.

On je podsjetio da u Okružnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu tvrde da su predmeti predati Tužilaštvu BiH, dok iz Tužilaštva navode da su izuzeli samo kopije tih predmet, što je ocijenio kao "igranje stonog tenisa".

"To je nedopustivo! Istrajaću u tome da stalno pitam kada će Tužilaštvo BiH procesuirati one koji su izvršili ova ubistva", naglasio je Košarac.

On je podsjetio da je prošlo skoro tri mjeseca od kada je postavio ovo delegatsko pitanje. "Kada neko od poslanika ili delegata postavi takvo pitanje mislim da bi bilo kulturno i moralno da dobiju odgovor", rekao je Košarac.

Košarac je konstatovao da to govori o tome da pravosudne institucije na nivou BiH ignorišu zakonodavnu vlastu u ovoj zemlji.

"Međutim, očigledno je da se Tužilaštvo BiH ponovo ponaša po dobro poznatom receptu i zato sam uputio pismo Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH /VSTS/ i njenom predsjedniku Milanu Tegeltiji, koji prate i ocjenjuju rad pravosudnih institucija, kako bi vidjeli `u kom grmu leži zec", naveo je Košarac.

Napominjući da neki tužioci ne rade svoj posao, Košarac je najavio da će insistirati na sastanku sa Tegeltijom.

"Javnost u Republici Srpskoj traži da se to pitanje riješi i da oni koji su naredili ta ubistva i odgovoraju", rekao je Košarac, odbacujući spekulacije da je riječ o političkom pritisku.

Košarac je juče zatražio od VSTS-a da konačno utvrdi koje je tužilaštvo nadležno za predmete ubistava Srđana Kneževića, Riste Jugovića i Željka Markovića, kod kog tužioca ili tužilaca se nalaze ovi predmeti, te da se preduzmu mjere iz nadležnosti VSTS protiv onih koji, eventualno, opstruišu istragu i procesuiranje osumnjičenih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije