BiH

Kosovo najveća baza radikalnog islama

Kosovo najveća baza radikalnog islama
Kosovo najveća baza radikalnog islama

BEOGRAD - Politikolog religije Miroljub Jevtić ocijenio je da je baza radikalnog islama na Balkanu najveća među Albancima i da je najbolji dokaz za to činjinica da je na samoproglašenom Kosovu nedavno u samo jednom danu uhapšeno 40 islamskih radikala.

On naglašava da se decenijama unazad problem radikalnog islama na samoproglašenom Kosovu marginalizovao i kada se god govorilo o ovom problemu, govorilo se uglavnom o BiH.

"I tačno je to. Imamo islamske radikale u BiH. Imali smo Aliju Izetbegovića i imali smo pritiske američke ambasade da se hapse džihadlije u BiH i na Kosovu i Metohiji, ali da li je ikada u BiH u jednom danu uhapšeno 40 islamskih radikala, kao na Kosmetu?", pitao je Jevtić.

On dalje postavlja pitanje kada se neki islamista iz BiH proslavio u Siriji kao Albanac sa samoproglašenog Kosova Lavdrim Muhadžeri, koji odsijeca glavu zarobljeniku i naglašava da se mora shvatiti da je baza radikalnog islama najveća među Albancima.

Jevti je rekao za "Politiku" da, nažalost, svi srpski naučnici pogrešno gladaju na ovaj problem, a da ih slijede političari, sa izuzetkom Ivice Dačića, koji je svojevremeno pred javnost izašao sa pravilnom ocjenom opasnosti od albanskog radikalnog islama. 

"Moramo razumeti da je budućnost Kosmeta radikalni islam i da je u takvim uslovima opstanak samih Albanaca teško zamisliv. Dakle, ništa od Velike Albanije, jer je radikalni islam smrtni neprijatelj svakog nacionalizma", ocijenio je Jevtić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije