BiH

Krajem juna članovi Predsjedništva BiH u Berlinu

Krajem juna članovi Predsjedništva BiH u Berlinu
Krajem juna članovi Predsjedništva BiH u Berlinu

SARAJEVO - Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici prihvatilo poziv kancelarke Savezne Republike Njemačke Angele Merkel za sastanak s članovima Predsjedništva BiH u Berlinu, 30. juna 2016.

Usvojen je i Zaključak da se pristupa izradi strategije spolne politike Bosne i Hercegovine za period 2017-2020. godina, pod radnim nazivom "Agenda 2020: Strategija vanjske politike Bosne i Hercegovine 2017-2020".

Formira se radna grupa za izradu strategije koja se zadužuje da Predsjedništvu BiH do 30. juna 2016. dostavi načela i plan za izradu strategije, uključujući modalitete obavljanja konsultacija s predstavnicima institucija Bosne i Hercegovine, spoljnim ekspertima i predstavnicima akademske zajednice i relevantnih nevladinih organizacija, vodeći pri tome računa da konačni prijedlog strategije treba da dostavi Predsjedništvu BiH do 30. novembra 2016.

Predsjedništvo BiH će pozvati kralja Hašemitske Kraljevine Jordan NJ.V. Abdullaha II bin Al-Husseina u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini, a prihvatilo je poziv kancelarke Savezne Republike Njemačke Angele Merkel za sastanak s članovima Predsjedništva BiH u Berlinu, 30. juna 2016.

Predsjedništvo BiH prihvatilo je poziv predsjednika Republike Bugarske Rosena Plevnelijeva za učešće na samitu predsjednika država i vlada zemalja učesnica SEECP, koji će biti održan u Sofiji, 1. juna 2016. Samitu će prisustvovati predsjedavajući PBiH Bakir Izetbegović.

Takođe, prihvaćen je i poziv za učešće na 58. Međunarodnom vojnom hodočašću u Lurdu, koje će biti održano od 20. do 22. maja 2016. Delegaciju će predvoditi član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Predsjedništvo BiH primilo je k znanju Informaciju o okončanju posljednjeg sastanka pregovaračkih timova Bosne i Hercegovine i Evropske unije, u vezi zaključivanja Protokola uz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, kako bi se uzelo u obzir pristupanje Republike Hrvatske Evropskoj uniji.

Predsjedništvo BiH napominje kako je hitni završetak preostalih aktivnosti Savjeta ministara, s ciljem zaključivanja Protokola iz člana 1, od iznimnog značaja za razmatranje zahtjeva BiH za članstvo i za dobivanje statusa kandidata.

Predsjedništvo BiH usvojilo je Godišnji izvještaj Centralne banke Bosne i Hercegovine za 2015. godinu. Predsjedništvo BiH zatražilo je od upravnih odbora Centralne banke Bosne i Hercegovine i Agencije za osiguranje depozita Bosne i Hercegovine da, u saradnji sa Savjetom ministara Bosne i Hercegovine, hitno izvrše usklađivanje plaća i naknada članova uprava i zaposlenika Centralne banke Bosne i Hercegovine i Agencije za osiguranje depozita Bosne i Hercegovine sa Zakonom o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o uništavanju municije i minsko-eksplozivnih sredstava Oružanih snaga BiH. Prema ovoj odluci biće uništena sva količina neispravne municije, koja je kao takva identifikovana nakon izvršenih kontrolno-tehničkih pregleda na lokalitetima LSS "Kula 2" - Mrkonjić Grad, LSS "Gabela" - Čapljina i HKG "Tuzla".

Predsjedništvo BiH dalo je saglasnost Ministarstvu spoljnih poslova BiH da pokrene postupak olakšavanja viznog režima za državljane Kraljevine Saudijske Arabije, uz prethodno pribavljanje saglasnosti Kraljevine Saudijske Arabije za prihvat njenih državljana koji ilegalno borave na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije