BiH

Krajišnik: Bosić ima najveću odgovornost za loš rezultat na izborima

Krajišnik: Bosić ima najveću odgovornost za loš rezultat na izborima
Krajišnik: Bosić ima najveću odgovornost za loš rezultat na izborima

PALE - Skupština Asocijacije "Stvaraoci Republike Srpske" smatra da Srpska demokratska stranka /SDS/ nije ostvarila dobre rezultate na proteklim opštim izborima, te da su mogli da budu mnogo bolji.

Predsjednik Skupštine Asocijacije "Stvaraoci Republike Srpske" Momčilo Krajišnik naglasio je da najveću odgovornost za neuspjeh ili uspjeh jedne stranke snosi predsjednik, tako da predsjednik SDS-a "Mladen Bosić ima najveću odgovornost".

Nakon današanje sjednice Skupštine Asocijacije održane na Palama, Krajišnik je rekao novinarima da je bilo dosta objektivnih razloga koji su doprinijeli ovakvom izbornom rezultatu SDS-a, te da se stranka teško oporavila nakon što je međunarodna zajednica smijenila kompletnu garnituru SDS-a s ciljem da ga uništi.

On je istakao da je Koordinacioni odbor Asocijacije zatražio sastanak sa rukovodstvom SDS-a na kome bi ukazali na propuste na proteklim izborima.

Član Koordinacionog odbora Asocijacije Dragoljub Mićić istakao je da je SDS gubitnik na ovim izborima i da nema opravdanja za ostvareni izborni rezultat.

"Izbori su izgubljeni, jer naš kandidat za predsjednika Republike Srpske nije pobijedio, bez obzira koliko imamo odborničkih mjesta u skupštinama", naglasio je on.

Mićić je rekao da njegovo veoma bogato iskustvo kaže da "SDS počiva i opstaje na svjetloj prošlosti, nema sadašnjosti i ima upitnu budućnost".

Na pitanje da li je za ostavku predsjednika SDS-a Mladena Bosića, Mićić je

naglasio da ne želi ništa da prejudicira, te da će sa današnje sjednice Skupštine biti prikupljena mišljenja, na osnovu kojih će biti sastavljena deklaracija.

"Na sastanku sa Bosićem i rukovodstvom SDS-a iznijećemo konkretne primjedbe koje su doprinijele izbornom porazu stranke", rekao je on.

Mićić smatra da je Bosić trebalo da izađe na crtu lideru SNSD-a Miloradu Dodiku, a ne da kandiduje Ognjena Tadića koji je već dva puta izgubio na izborima.

Član Glavnog odbora SDS-a Milovan Bjelica kaže da je generalno

zadovoljan postignutim izbornim rezultatima, jer je "SDS popravio svoj izborni rezultat u odnosu na izbore održane 2010. godine".

On je naglasio da će SDS u Narodnoj skupštini Republike Srpske imati oko 25 poslanika, dok je do sada imala 16.

"Za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH imamo oko 60.000 glasova više nego na prethodnim izborima, dok je kandidat za člana Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, kojeg je podržao SDS, najvjerovatnije pobijedio", rekao je Bjelica.

On je dodao da je bilo "dosta neregularnosti na proteklim izborima i da je SDS oštećen u izbornom procesu".

Bjelica je naveo da je potrebno stvoriti uslove da SDS na idućim izborima ostvari još bolji rezultat i dodao da je na današnjoj Skupštini bilo prijedloga da dođe do promjena u vrhu stranke.

On je rekao da će krajem ove i početkom naredne godine biti provedeni izbori u SDS i izabrano novo rukovodstvo.

Bjelica je najavio da će 1. novembra biti održana sjednica Glavnog odbora SDS-a na kojoj će biti razmatrani izborni rezultati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije