BiH

Krčmar: Institut BiH zaustavio proces traženja Srba

Krčmar: Institut BiH zaustavio proces traženja Srba
Krčmar: Institut BiH zaustavio proces traženja Srba

SREBRENICA - Proces traženja i identifikacije nestalih Srba zaustavljen je 2008. godine, nakon formiranja Instituta za traženje nestalih BiH, ocijenili su danas u Srebrenici članovi Odbora porodica zarobljenih i poginulih Republike Srpske i predsjednici opštinskih odbora organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila.

Šef Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Goran Krčmar ocijenio je da je proces traženja nestalih srpskih civila i vojnika zaustavljen. 

"To potvrđuje podatak da je za šest godina identifikovano svega 250 nestalih Srba, a do 2008. godine godišnje je ekshumirano i identifikovano 320 nestalih lica srpske nacionalnosti", precizirao je Krčmar. 

On je istakao da je paradoksalno da se tek sada dobijaju rezultati DNK analiza za osobe koje su ekshumirane prije 10 godina. 

"Lakrdija je kako Institut radi. To je neprihvatljivo, jer je za šest godina identifikovano 2.540 Srba, a za nekoliko mjeseci je ekshumirano, identifikovano i ukopano više stotina Bošnjaka.To govori kakav je odnos Instituta i Međunarodne komisije za traženje nestalih prema srpskim žrtvama i njihovim porodicama", istakao je Krčmar.

Na ove činjenice ukazivali su svi učesnici današnjeg skupa u Srebrenici. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije