BiH

Krešić: Migranti bi ponovo silom mogli pokušati preći granicu

Krešić: Migranti bi ponovo silom mogli pokušati preći granicu
Foto: N.N. | Krešić: Migranti bi ponovo silom mogli pokušati preći granicu

SARAJEVO - Zamjenik ministra bezbjednosti BiH Mijo Krešić upozorio je da se u narednom periodu može očekivati da migranti ponovo pokušaju silom preći granicu BiH i Hrvatske, kao prije dva dana, te istakao da vlasti u BiH moraju preduzeti adekvatne korake na rješavanju migrantske krize, budući da su do sad bile veoma inertne.

"Prema podacima kojim raspolažemo, u ovom trenutku u BiH registrovano je 7.000 ulazaka. U BiH je 4.500 lica, od kojih je čak 3.500 u Unsko-sanskom kantonu", rekao je Krešić novinarima u pauzi sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

On je naglasio da će migranti, bez obzira koji status imaju, morati da poštuju zakone u BiH, ali i da će institucije morati da sprovode zakonske odredbe koje se odnose na strance.

"Moramo jasno definistati status svakog od tih pojedinaca. Za lica kojima ne znamo identitet i koji su nezakonito ušli i borave u BiH, moramo utvrditi razlog njihovog dolaska. Imamo pune parkove u Unsko-sanskom kantonu i lica koja borave tu već više od tri mjeseca", napomenuo je Krešić.

Zamjenik ministra bezbjednosti je ukazao da su građani Unsko-sanskog kantona, zbog prisustva migranata, zabrinuti i za ličnu bezbjednost, budući da je značajan broj privatnih objekata uzurpiran.

"Riječ je o objektima ljudi koji rade u inostranstvu i sada nisu u mogućnosti da raspolažu svojom imovinom", rekao je Krešić.

Krešić kaže da javnost BiH mora znati da će problem migranata biti prisutan i nakon izbora.

Kada je riječ o pomoći EU za zbrinjavnje migranata, Krešić je rekao da je većina otišla u humanitarne svrhe.

"U ovoj godini nismo dobili nakakvu konkretnu pomoć za jačanje institucija za sprovođenje zakona. Veliki su troškovi boravka tih lica u BiH", dodao je on.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH raspravljao je danas o Informaciji o provođenju Plana hitnih mjera i realizovanju aktivnosti vezanih za migrantsku krizu.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije