BiH

Krga: Nemam veze sa slučajem ubistva gardista

Krga: Nemam veze sa slučajem ubistva gardista
Krga: Nemam veze sa slučajem ubistva gardista

BEOGRAD - Penzionisani general Branko Krga izjavio je da nema veze sa slučajem ubistva gardista na Topčideru i da tog dana nije ni bio u zemlji nego u službenoj posjeti Njemačkoj.

Reagujući na to da ga zastupnici ubijenih gardista sada smatraju ključnim svjedokom u tom slučaju, koji ni poslije deset godina nije riješen, Krga je rekao da je jedina veza što je u to vrijeme bio načelnik Generalštaba Vojske Srbije i Crne Gore. 

"Vojska nikad nije pokušala da opstruira istragu. Da sam bilo šta znao, ne bih čekao deset godina", rekao je Krga za B92. 

On je istakao da je za njega "potpuno iznenađenje" da se pominje kao važan svjedok u tom procesu. 

"Vojska nije ni vršila istragu toga u krivično-pravnom smislu, već je to vršio istražni sudija tada u sastavu Ministarstva odbrane. Da sam ja bilo šta znao u vezi sa stradanjem te dvojice momaka, ja bih to saopštio već pre deset godina, ili u međuvremenu, da sam došao do nekih saznanja, ja bih to saopštio, ne bih čekao da me iko pominje", istakao je Krga. 

On kaže da nije problem da da izjavu, ali neke bitno nove činjenice od njega ne mogu očekivati, jer ih prosto ne zna. "Da sam ih znao ja bih ih saopštio već, ne bih čekao da me neko opominje", zaključio je Krga. 

Advokati porodica ubijenih gardista Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića saopštili su ranije danas da za ključnog svjedoka u ovom slučaju smatraju penzionisanog generala Branka Krgu. 

Advokat Olgica Batić rekla je da je nekadašnji komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske general Ratko Mladić, kada je saslušavan u Haškom pritvoru, rekao holandskom istražnom sudiji da je Krga osoba koja bi mogla da zna šta se desilo gardistima. 

Branko Krga je na čelu Generalštaba bio od 2002. do 2005. godine. Krga je bio i načelnik u Vojnoobavještajnoj službi Jugoslavije. 

Gardisti Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović stradali su 5. oktobra 2004. godine na straži kod vojnog objekta "Karaš" u krugu kasarne na Topčideru, gdje su bili na odsluženju vojnog roka. 

Uprkos prvobitnim nalazima da je jedan od vojnika ubio hicem iz vatrenog oružja drugog vojnika, a zatim izvršio samoubistvo, kasnije je utvrđeno da je gardistima živote oduzela treća osoba, a spekulisalo se da se to dogodilo zato što su Jakovljević i Milovanović vidjeli generala Mladića, koji se skrivao. 

Te spekulacije odbacio je prije tri godine srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević, koji je izjavio da je istragom Mladićevog kretanja ustanovljeno da on nije bio u "Karašu" u vrijeme smrti dvojice gardista. 

Još nije utvrđeno ko je bila treća osoba koja je ubila gardiste. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije