BiH

Krišto: Pismo Džaferovića i Softića Evropskom parlamentu nije stav parlamenta BiH

Krišto: Pismo Džaferovića i Softića Evropskom parlamentu nije stav parlamenta BiH
Foto: Ilustracija | Krišto: Pismo Džaferovića i Softića Evropskom parlamentu nije stav parlamenta BiH

SARAJEVO - Predsjedavajući Predstavničkog i Doma naroda parlamenta BiH Borjana Krišto i Bariša Čolak obavijestili su Evropski parlament da nije zvaničan stav parlamenta BiH pismo koje su im uputili njihovi zamjenici Šefik DŽaferović i Safet Softić u vezi sa gradnjom Pelješkog mosta, jer je to njihov lični, odnosno stav SDA.

"Kao predsjedavajuća Predstavničkog doma BiH morala sam uputiti obavještenje da to nikako nije službeni stav BiH, da o tome nije raspravljala Parlamentarna skupština i da su to samo lični stavovi", rekla je Krišto Srni.

Prema njenim riječima, to je na neki način zloupotreba, odnosno privatizacija institucija BiH i to samo šteti interesima BiH.

Krišto je rekla da su ona i Čolak poslali pismo da bi zaštitili dignitet institucija BiH i izrazila nadu da će to biti shvaćeno i da neće uticati na kredibilitet zemlje.

Ona je dodala da je uputila pismo na sve adrese na koje su uputili pismo DŽaferović i Softić.

Ona je podsjetila da je i ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović uputio jedno pismo u kojem je iznio niz neistina koje se odnose na izgradnju Pelješkog mosta, da je nakon toga uslijedilo pismo ministra pravde BiH Josipa Grubeše, koji je ukazao da Ministarstvo civilnih poslova BiH nije ovlašteno ni za vođenje spoljne politike, niti je pravni tumač određenih odluka.

Krišto je navela da je nakon toga uslijedilo pismo Džaferovića i Softića u kojem su iznijeli svoje lične i stavove SDA, a pojedini mediji su to prenijeli kao službeni stav BiH.

Džaferović i Softić uputili su juče pismo predsjedniku Evropskog parlamenta Antoniju Tajaniju da bi ga, kako navode, upozorili na veoma štetne posljedice odluke Evropske komisije da odobri finansijska sredstva Hrvatskoj u iznosu od 357 miliona evra za izgradnju Pelješkog mosta.

Pismo je upućeno i predsjedniku Evropskog Savjeta Donaldu Tusku, predsjedniku Evropske komisije Žan-Klodu Junkeru, visokom predstavniku EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Federiki Mogerini, komesaru EU za transport Violeti Bulc, komesaru EU za proširenje i politiku susjedstva Johanesu Hanu i drugim visokim zvaničnicima EU.

Pismo je upućeno i visokom predstavniku za BiH Valentinu Incku, šefu Delegacije EU u BiH Lars-Gunaru Vigemarku, ambasadoru SAD u BiH Morin Kormak i ambasadoru Hrvatske u BiH Ivanu del Vekiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije