BiH

Krišto: Rješenja za Mostar treba tražiti u odluci Ustavnog suda BiH

Krišto: Rješenja za Mostar treba tražiti u odluci Ustavnog suda BiH
Krišto: Rješenja za Mostar treba tražiti u odluci Ustavnog suda BiH

SARAJEVO - Interresorna radna grupa za izmjene i dopune Izbornog zakona BiH na proteklom dvodnevnom zasjedanju u Čapljini nije raspravljala o prijedlozima za Grad Mostar, a nije to činila ni ranije, potvrdila je Borjana Krišto, članica Interresorne radne grupe i dopredsjednica HDZ-a BiH.

"Tu se na neki način najviše baziralo na to da se čekaju politički stavovi na razini Bosne i Hercegovine. Iako naravno, nas ne mogu reći da to obvezuje, ali znamo da je politički stav na neki način uvjet ili garancija da bi ipak neke stvari prošle u parlamentarnoj proceduri. Što se tiče implementacije odluke Ustavnog suda BiH za Grad Mostar, to je nešto na čemu mi insistiramo stalno, to je obveza svih nas da to izvršimo i tražimo rješenja, nudimo određene prijedloge za implementaciju takve odluke", navela je Krišto.

Članica Interresorne radne grupe i dopredsjednica HDZ-a BiH istakla je da u Bosni i Hercegovini "sada imamo situacije u kojoj se teško možda može očekivati nekakav iskorak u smislu onih promjena koje se vežu za promjenu Ustava obzirom da je za takvo što potrebna neka vrsta dvotrećinske većine".

"Kada gledamo odluku za Grad Mostar, prijedlozi koji dolaze od bilo koje političke opcije, a koji traže rješenja ili izmjenu Ustava FBiH mislim da nisu realni, odnosno na neki način nije ozbiljno očekivati da prođu. Mislim da se treba skoncentrirati na ono što traži odluka Ustavnog suda BiH, a to su promjene izbornog zakonodavstva i u okviru toga treba tražiti rješenja za Grad Mostar. Na tom tragu i principu su uvijek bili prijedlozi HDZ-a BiH. Naravno otvoreni smo i za druge prijedloge i za svaku vrstu kompromisa koja je u interesu kada je u pitanju Grad Mostar sva tri konstitutivna naroda i građana koji u njemu žive, ali isto tako i na cijelom području entiteta i BiH", navela je Krišto.

Na pitanje koliko je HDZ BiH danas, u odnosu na juče, daleko u razgovorima sa SDA oko rješenja pitanja Statuta Grada Mostara, Krišto je navela da su "danas koliko su blizu, toliko su i daleko".

"Nemamo još uvijek usuglašene stavove, pa na taj način mogu to tako i prokomentirati. Jer, ti stavovi, ne govorim sa aspekta Interresorne radne skupine, odnosno o takvim stvarima se razgovara na razini Grada Mostara, na razini gradskog odbora HDZ-a BiH i SDA, naravno unutar kantonalnih organizacija i na razini stranke. Mi nudimo rješenja i želimo i uistinu smo opredijeljeni i zainteresirani da se ova odluka implementira, da se izbori u Gradu Mostaru provedu u skladu sa Izbornim zakonom BiH, a naravno da odluke i rješenja ne ovise od nas nego i od drugih aktera i faktora u Parlamentarne skupštine BiH", rekla je Krišto.

Ustavni sud BiH je 2011. godine donio presudu kojom je suspendovao određene članove Statuta Grada Mostara, a zbog izostanka političkog dogovora, lokalni izbori u gradu na Neretvi nisu održani 2012. godine. Od tada Grad Mostar nema Gradsko vijeće, odnosno lokalno zakonodavno tijelo.

Krišto je navela je kako Interresorna radna grupa nije završilo svoj rad na izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, već da je okončano samo planirano dvodnevno zasjedanje za srijedu i četvrtak, u Čapljini.

"Interresorna radna skupina nastavlja raditi. Mi smo jučer usuglasili dobar dio izmjena koje su pravno-tehničke popravaka od općih, odnosno temeljnih odredaba Izbornog zakona BiH do onih koji se odnose na biračke odbore, ovjeravanje kandidacijskih listi, izborni postupak, financiranje kampanje, medija u kampanji. Zapravo smo dobar dio poglavlja prešli, napravili u njima određene intervencije i to na neki način usuglasili. Ostaje nam da na sljedećem povjerenstvu u formi amandmana na neki način damo to, iako smo jučer zapravo na neki način prošli, ostale su nam sporne neke dvije - tri stvari oko kojih se trebamo izjasniti. nakon toga treba pustiti to izvješće, odnosno naš prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH u parlamentarnu proceduru. Treba dogovoriti i koja bi to bila forma, te ko će biti predlagatelji", naglašava Krišto.

Iako je to prvobitno bilo planirano Interresorna radna grupa nije usaglasila rješenja koja se odnose na promjene izbornog praga, kandidacijskih listi, izborne formule i ostalih pitanja koja su političke prirode.

"Osobno mislim da je postojalo još jako puno prostora da neke stvari usuglasimo, posebice neke krupnije stvari ili političke stavove. Međutim, i to što nismo usuglasili su stvari koje su regulirane na način u Izbornom zakonu BiH i one sve dok su takve ostaju. One imaju svoje utemeljenje i po njima se treba raditi i u okviru Izbornog zakona BiH se u takvim stvarima pridržavati. Naravno, ako dođe vrijeme da jednog dana neke stvari usuglasimo to ćemo učiniti. A, da je bilo određenih prostora za realizaciju nekih političkih stvavova gdje bi na jedan način bolje dopinijeli demokratizaciji izbornog procesa i smanjili određene manipulacije na najmanju moguću mjeru, i samim tim izborni postupak učinili pak, vjerodostojnijim je bilo. Imamo to što imamo. Zašto je nekom nešto neprihvatljivo, to je do svake političke opcije ili svakog pojedinačnog zastupnika i to je na koncu njegovo pravo koje treba poštovati uz svo uvažavanje naših različitih i političkih stavova. To je zapravo jedna realnost gdje smo danas mi", poručila je Borjana Krišto, članica Interresorne radne grupe i dopredsjednica HDZ-a BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije