BiH

Krivična prijava protiv Gordane Tadić zbog Dobrovoljačke

Krivična prijava protiv Gordane Tadić zbog Dobrovoljačke
Foto: Srna | Krivična prijava protiv Gordane Tadić zbog Dobrovoljačke

SARAJEVO - Milan Romanić, advokat koji zastupa nekoliko porodica žrtava iz Dobrovoljačke ulice, podnio je krivičnu prijavu protiv Gordane Tadić, v.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH, tužilaca Adisa Nuspahića i Behalije Krnjića i ostalih 27 tužilaca koji rade u Odjeljenju za ratne zločine.

"Prijavu sam podnio zbog nepoštovanja odluka Ustavnog suda protiv glavnog tužioca i svih tužilaca koji rade na predmetima ratnih zločina i očekujem da Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu otvori i završi taj slučaj", rekao je Romanić za "Nezavisne".

U krivičnoj prijavi koja je dostavljena Tužilaštvu BiH navedeno je da Tužilaštvo BiH odmah nakon prijema prijave odredi drugo stvarno i nadležno tužilaštvo koje će provjeriti navode iz prijave i otvoriti istragu protiv Tadićeve i svih onih koji rade na predmetu "Dobrovoljačka ulica".

Krivična prijava podnesena je jer Tužilaštvo BiH nije ispoštovalo odluku Ustavnog suda BiH i u roku od tri mjeseca odlučilo po prigovorima za obustavljanje istrage u slučaju "Dobrovoljačka ulica".

Ustavni sud BiH je na sjednici 17. januara prihvatio apelacije Bogdane Tomović, majke Zdravka Tomovića, koji je kao vojnik JNA ubijen 3. maja 1992. godine u napadu na kolonu JNA u Sarajevu, u Dobrovoljačkoj ulici, i Gordane Gvozdenović, sestre Obrada Gvozdenovića, koji je kao poručnik JNA ubijen 2. maja 1992. godine u Sarajevu, na Skenderiji, i naložio Tužilaštvu BiH da bez daljih odgađanja preduzme mjere s ciljem odlučivanja o pritužbama protiv naredbe o obustavi istrage od 17. januara 2012. godine. Tada je Tužilaštvu BiH dat rok od tri mjeseca da obavijesti Ustavni sud BiH o tome šta su uradili, međutim na kraju o tim prigovorima nije odlučeno.

Apelacije Tomovićeve i Gvozdenovićeve uslijedile su nakon što duže od pet godina nije odlučeno o njihovim prigovorima zbog obustavljanja istrage u slučaju "Dobrovoljačka ulica".

Iz odluke Ustavnog suda BiH vidljivo je da je na obustavljanje istrage bila ukupno 21 pritužba te da je u Tužilaštvu BiH formiran tim za rad po tim pritužbama. Ono što je zanimljivo jeste da je Tužilaštvo BiH nakon toga čak šest puta mijenjalo sastav tog tima i održalo desetine sjednica, ali odluku po pritužbama na obustavljanje istrage nikada nisu donijeli.

Zločin u Dobrovoljačkoj ulici odnosi se na 2. i 3. maj 1992. godine i jedan je od prvih zločina koji su počinjeni nad Srbima. U ta dva dana ubijena su 42 čovjeka. Osamnaest godina od događaja u Dobrovoljačkoj ulici Vlada RS donijela je odluku o obilježavanju tog datuma. Poslije toga svakog 3. maja članovi porodica nastradalih i zvaničnici RS idu na mjesto zločina kako bi zapalili svijeće i položili cvijeće.

U januaru 2012. godine međunarodni tužilac Džud Romano, samo nekoliko dana prije nego što će napustiti BiH, obustavio je istragu protiv Ejupa Ganića, člana ratnog Predsjedništva BiH, i Jovana Divjaka, generala Armije RBiH. Tada je istraga obustavljena i protiv Hasana Efendića, Zaima Backovića, Jusufa Pušine, Emina Švrakića, Dragana Vikića, Fikreta Muslimovića, Dževada Topića, Jovice Bećirovića, Rešada Jusupovića, Jusufa Kecmana, Damira Dolana i Ibrahima Hodžića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije