BiH

Krsmanović: Banjaluka da bude glavni grad Srpske

Krsmanović: Banjaluka da bude glavni grad Srpske
Krsmanović: Banjaluka da bude glavni grad Srpske

BANJALUKA - Poslanik NDP-a Zdravko Krsmanović rekao je u Narodnoj skupštini Republike Srpske da treba donijeti zakon o tome da Banjaluka postane glavni grad Srpske.

Krsmanović je, tokom skupštinske rasprave o Nacrtu strategije razvoja lokalne samouprave u Republici Srpskoj za period 2017-2021. godine, istakao da ovaj dokument ne donosi pravu decentralizaciju i ne nudi ravnomjeran razvoj, bez kojeg nema spasa za Srpsku.

Poslanik SNSD-a Snježana Kelečević upozorila je na negativan prirodni priraštaj u većini lokalnih zajednica, te da se neke opštine gase zbog migracija.

Ona je istakla da bi ozbiljnom analizom trebalo unaprijediti i teritorijalnu organizaciju, ali i pratiti sprovođenje Strategije koja se mora usklađivati sa novonastalim promjenama.

Šef Kluba poslanika DNS-a Spomenka Stevanović rekla je da je Strategija kvalitetna i da Republici Srpskoj treba suštinska decentralizacija.

Ona je navela da je negativni prirodni priraštaj nacionalni problem Srpske, te da je potrebno donijeti konkretne mjere za prevazilaženje tog problema.

"Poslodavci i dalje otpuštaju trudnice i Vlada mora da pruži konkretne odgovore na te pojave. Moraju se dati i podsticaji mladima da ostanu na selu zbog migracija iz ruralnih u urbana mjesta", smatra Stevanovićeva.

Šef Kluba poslanika PDP-a Miroslav Brčkalo podsjetio je da se u lokalnim zajednicama ostvaruje više od 90 odsto prava i obaveza građana, ali i da zabrinjava činjenica da u šest gradova živi oko 45 odsto stanovnika Srpske što, kako navodi, obara priču o ravnomjernom razvoju.

On je upozorio da se u bar 95 odsto lokalnih zajednica od 1998. godine bilježi strašan pad visine budžeta, dok istovremeno rastu kreditne obaveze, obaveze prema dobavljačima, kao i broj radnika u jedinicama lokalne samouprave.

Brčkalo smatra da bi prelazak domova zdravlja na trezorsko poslovanje mogao da bude sahrana za veliki broj lokalnih zajednica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije