BiH

Krunić: Prerano za eventualnu odluku u suspenziji Zupca

Krunić: Prerano za eventualnu odluku u suspenziji Zupca
Krunić: Prerano za eventualnu odluku u suspenziji Zupca

SARAJEVO - Članovi Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH zaključili su danas da se još nisu stekli uslovi za donošenje odluke o eventualnoj suspenziji direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ Gorana Zupca, izjavio je Srni predsjednik Nezavisnog odbora Žiko Krunić.

"Iako rasprava o ovom pitanju nije bila planirala, naknadno je uvrštena u dnevni red sjednice na prijedlog jednog od članova komisije", rekao je Krunić nakon sjednice Odbora u Sarajevu. 

Prema njegovim riječima, ta tačka je naslovljena kao eventualno pokretanje inicijative o eventualnoj suspenziji direktora Sipe. 

"Tokom sveobuhvatne diskusije, svjesni interesovanja javnosti i naše odgovornosti u ovom slučaju, nastojali smo da dođemo do najboljih rješenja bez obzira što su među članovima Odbora stavovi i mišljenja o ovom pitanju podijeljena", naveo je Krunić. 

On je rekao da neke stvari u ovom pitanju "još nisu pravno zrele" za definitivno zauzimanje određenog zaključka Odbora. 

"To se, na primjer, odnosi na donošenje rješenja nadležnog organa o zabrani pristupa tajnim podacima, mada lično mislim da to nema mnogo veze sa Nezavisnim odborom, i konačno, ta rješenja faktički pravno i ne postoje", pojašnjava Krunić. 

Prema njegovim riječima, nije konstituisan ni drugostepeni organ koji bi odlučivao po žalbi zainteresovanih lica na ta rješenja. 

"Druga pravna činjenice jeste da je u toku sudski postupak protiv Zupca, i to u poodmakloj fazi saslušavanja svjedoka, što je veoma osjetljivo. Smatramo da bi bilo kakav naš definitivan zaključak po pitanju postojanja ili nepostojanja nečije odgovornosti mogao da se, moguće je, shvati ka određeni pritisak na svjedoke", kaže predsjednik Nezavisnog odbora. 

Krunić je naveo da je danas konstatovao da je preuranjeno, ali i rizično donositi bilo kakav stav u vezi sa pokretanjem inicijative za eventualnu suspenziju protiv direktora Sipe, protiv koga je u toku sudski postupak zbog nesavjesnog rad u službi. 

"Smatramo da u ovoj situaciji Odbor mora sačekati izjašnjenje i stavove ostalih nadležnih institucija i organa, pa da tek onda donese konačnu odluku o eventualnoj odgovornosti ili krivici direktora Sipe", rekao je Krunić. 

On je dodao da će članovi Nezavisnog odbora i dalje veoma pažljivo pratiti razvoj situacije u vezi sa ovim slučajem.

Krunić je potvrdio da danas nije razmatrana Informacija o aktuelnom stanju u Graničnoj policiji BiH, jer se direktor ove agencije Zoran Galić nalazi na službenom putu. 

Nezavisni odbor prihvatio je Izvještaj o posjeti članova Odbora Direkciji za koordinaciji policijskih tijela u BiH, uz ocjenu da je ta posjeta bila veoma kvalitetna i uspješna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije