BiH

Kurc: Austrija će podržati aplikaciju BiH za članstvo u EU

Kurc: Austrija će podržati aplikaciju BiH za članstvo u EU
Kurc: Austrija će podržati aplikaciju BiH za članstvo u EU

SARAJEVO - Austrija će podržati predaju aplikacije BiH za članstvo u EU, kazao je danas na konferenciji za medije u Sarajevu Sebastijan Kurc, austrijski ministar za Evropu, integracije i vanjske poslove.

Naglasio je da će Austrija BiH podržati u svim reformama koje su pred njom na putu ka EU, te da Austriju i BiH veže dugogodišnja kulturna, privredna saradnja, te dugogodišnja istorija.

Posebno je naglasio činjenicu koja BiH i Austriju još i najviše spaja, a to je  više od 200.000 građana Austrije koji su porijeklom iz BiH.

Austrijski ministar je  uspješnom ocijenio saradnju dvije zemlje, te dodao da je usaglašen i Acioni plan za 2016.godinu koji obuhvata  nekoliko oblasti saradnje: ekonomsku, političku, investicionu i kulturnu.

Ocijenio je pozitivnim reforme u oblasti rada koje je napravila BiH, te izrazio uvjerenje da će  naredna godina donijeti još pozitivnije i bolje rezultate.

Austrijski ministar govorio je i o izbjegličkoj krizi u Evropi, te  upozorio da Austrija ove godine neće moći primiti veliki broj izbjeglica, jer je u toku 2015.godine ova zemlja  primila 90.000 izbjeglica.

„Nažalost, veliki  procenat nisu izbjeglice koje bježe pred ratnim sukobima, mnogo je  ekonomskih migranata, koji traže bolje uslove života. Zbog toga smo od zemalja Zapadnog Balkana tražili saradnju kako bi se broj izbjeglica, posebno ekonomskih migranata smanjio“, rekao je Kurc, te  podsjetio  da je najveći problem to što Grčka ne sarađuje po pitanju izbjegličke krize i što migrante šalje u zemlje koje nisu članice EU.

Na novinarsku konstataciju da je Makedonija već deset godina kandidat za pristup EU,  Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH kazao je da je svaka zemlja  posebna priča.

„Makedonija ima svoje specifičnosti, a BiH svoje. Što se tiće BiH, uvjeren sam da ćemo do kraja 2017.godine dobiti status kandidata. Što se tiče mehanizma koordinacije, on je usaglašen i pitanje je dana da se to završi“,  rekao je Crnadak.

Austrijski ministar je odgovarajući na ovu konstataciju rekao da je  potrebno određeno vrijeme da se provedu reforme.

„Koliko god to da traje, sve ono što jedna zemlja mora poruči da bi postala članica EU, prije svega je dobro za njene građane, i to je njavažnije“, rekao je Kurc.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije