BiH

Kurc za NEZAVISNE: Za BiH odlučujuća faza do 15. februara

Kurc za NEZAVISNE: Za BiH odlučujuća faza do 15. februara
Kurc za NEZAVISNE: Za BiH odlučujuća faza do 15. februara

Od BiH se traži da već sada preduzme reformske korake kako bi aplikacija bila kredibilna, rekao je Sebastijan Kurc, ministar spoljnih poslova Austrije, u ekskluzivnom intervjuu za "Nezavisne novine".

"Posebno je odlučujuća faza do 15. februara, do kada treba usvojiti mehanizam koordinacije. To je uslov da bi vaša aplikacija uopšte mogla imati smisla. Ako do 15. februara uspijemo u tome i ako nakon toga politika uspješno primijeni reforme, vjerujem da će aplikacija 15. februara biti lijep početak približavanja ka EU", rekao je on.

NN: Prilikom Vaše prošle posjete BiH rekli ste da ćete podržati BiH na putu ka EU ako usvojimo Reformsku agendu. Koliko se ona, po Vašem mišljenju, uspješno sprovodi?

KURC: Kao sa svim reformama, uvijek se može više i uvijek je poželjno da bude više. To važi i za Austriju, kao i za sve druge zemlje, pa i za BiH. Dakle, vidimo napor, ali želimo još više, a na putu ka EU treba ispuniti još mnogo mjera. Međutim, to je za dobro BiH zato što to ubrzava put ka EU.

NN: Predsjedništvo BiH najavilo je da 15. februara podnosi aplikaciju za EU. Neke zemlje smatraju da još nije vrijeme, da je rano. Kakav je stav Austrije?

KURC: Austrija je uvijek podržavala približavanje BiH i drugih zemalja zapadnog Balkana na putu ka EU. Naš stav tim povodom nećemo mijenjati. Na zadnjem sastanku ministara spoljnih poslova EU u Amsterdamu prošle sedmice ja sam branio namjeru BiH da već sada podnese zahtjev za članstvo. Ali, odmah uz to moram reći još nešto - od BiH se traži da već sada preduzme reformske korake kako bi vaša aplikacija bila kredibilna. Posebno je odlučujuća faza do 15. februara, do kada treba usvojiti mehanizam koordinacije. To je uslov da bi vaša aplikacija uopšte mogla imati smisla. Ako do 15. februara uspijemo u tome i ako nakon toga politika uspješno primijeni reforme, vjerujem da će aplikacija 15. februara biti lijep početak približavanja ka EU.

NN: Koliko česte promjene koalicijskih partnera na raznim nivoima vlasti pomažu ili štetu imidžu zemlje?

KURC: Znate, česte promjene koalicija su dio političke svakodnevice. Što je više stabilnosti, bolje će se sarađivati, a to je onda, naravno, bolje za razvoj zemlje. To važi za BiH kao i za sve ostale zemlje.

NN: Vjerujem da ste upoznati s činjenicom da je nedavno bilo hapšenja visokorangiranih političara. Vjerujete li da je to početak uspostavljanja pravne države ili nešto drugo?

KURC: Naravno, pojedinačne slučajeve ne mogu komentarisati. Ako do tih hapšenja dolazi na temelju dobrih razloga, naravno da to onda možemo pozdraviti. Ali molim vas da razumijete da vam ja ne mogu dati komentar o pojedinačnim slučajevima. Takođe, mogu reći da nam je potrebno nezavisno pravosuđe i da svoj posao radi neometano. Što ono bude jače, to je bolje za BiH.

NN: Visoki predstavnik u BiH je Vaš sunarodnik Valentin Incko. O OHR-u mišljenja su podijeljena - jedni su da se zatvori, drugi da i dalje ostane da radi. Kakav je stav Austrije?

KURC: Iako su njegova ovlaštenja donekle ograničena, mislim da je uprkos tome dobro da ta institucija postoji. Lično smatram Valentina Incka pravom osobom za taj posao jer cijeli region dobro poznaje, uživa povjerenje svih strana i uprkos tim ograničenim ovlaštenjima koja ima uspijeva barem malo doprinijeti da BiH ide naprijed. Svi znamo da je dejtonski sistem donio mir, međutim političko okruženje koje iz njega proističe dosta je izazovno i zato su BiH dugoročno gledano potrebne reforme političkog sistema. Ali to su reforme koje u ovom trenutku vjerovatno nije moguće sprovesti.

NN: U Beču je svečano obilježen početak kulturne razmjene između Austrije i BiH. U obje zemlje biće čitav niz političkih događaja, a tim povodom ste danas u Sarajevu.

KURC: Svake godine Austrija određuje težište kada je u pitanju kultura i veoma se radujem što je to ove godine BiH. Po mom mišljenju, težište za 2016. godinu dobro smo odabrali. Radujemo se brojnim manifestacijama koje će se desiti u cijeloj BiH, ali i u Austriji. I kada smo prije dvije sedmice u Beču otvorili godinu kulture, mogao sam se uvjeriti da ima mnogo umjetnika koji su rođeni u BiH, a živjeli u Austriji, a od kojih se dio vratio u BiH. Iz tih različitih iskustava koje su stekli u obje zemlje nastao je jedan poseban spoj.

Godina kulturne saradnje

Austriju i BiH vežu dugogodišnja kulturna i privredna saradnja, te dugogodišnja istorija, istakao je juče u Sarajevu Sebastijan Kurc, austrijski ministar za Evropu, integracije i spoljne poslove. Posebno je naglasio činjenicu koja BiH i Austriju još i najviše spaja, a to je više od 200.000 građana Austrije koji su porijeklom iz BiH.

Uspješnom je ocijenio saradnju dvije zemlje, te dodao da je usaglašen i Akcioni plan Austrije i BiH za ovu godinu, koji obuhvata nekoliko oblasti saradnje - ekonomsku, političku, investicionu i kulturnu.

Govorio je i o izbjegličkoj krizi u Evropi, te upozorio da Austrija ove godine neće moći primiti veliki broj izbjeglica, jer ih je u toku 2015. primila 90.000.

"Zbog toga smo od zemalja zapadnog Balkana tražili saradnju kako bi se broj izbjeglica, posebno ekonomskih migranata, smanjio", rekao je Kurc.

Kurc je u Sarajevu s Adilom Osmanovićem, ministrom civilnih poslova BiH, i Igorom Crnatkom, ministrom vanjskih poslova BiH, potpisao Sporazum o naučnoj i tehnološkoj saradnji između dvije zemlje. U okviru ovog projekta koji organizuje Austrija bit će organizovano niz kulturnih događaja, izložbi, koncerata, predstava širom BiH i Austrije.

Igor Crnadak je kazao da je BiH spremna da 15. februara preda aplikaciju za članstvo u EU. Na novinarsku konstataciju da je Makedonija već deset godina kandidat za pristup EU, kazao je da je svaka zemlja posebna priča.

Austrijski ministar je, odgovarajući na ovu konstataciju, rekao da je potrebno određeno vrijeme da se provedu reforme. Kurc se sastao juče i sa Denisom Zvizdićem, predsjedavajućim Vijeća ministara BiH. Razgovarano je o bilateralnoj saradnji i izbjegličkoj krizi, koja je postala problem za cijeli svijet.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije