BiH

Kurs koji vodi RS održiv i ispravan

Kurs koji vodi RS održiv i ispravan
Kurs koji vodi RS održiv i ispravan

BANJALUKA - Dosadašnji kurs koji RS vodi apsolutno je održiv i ispravan, a u okruženju, kada je u pitanju ekonomija, niko ne stoji bolje od RS, konstatovano je na sjednici Senata RS, koja je održana u petak.

"Najmanji efekti ekonomske krize, prema pokazateljima, su u RS u odnosu na bivše jugoslovenske republike. U ovakvom ekonomskom i političkom kontekstu nema države koja se može pohvaliti kako je ostala netaknuta", rekao je Milan Tomić, profesor i senator.

Osnovne sugestija Senata RS jesu da se iznađu nove mjere za podsticanje zapošljavanja te da se radi na stvaranju još povoljnijih uslova za investiranje u RS. Isto tako konstatovano je da novim mjerama treba ojačati socijalnu brigu za najsiromašnije te da RS mora uložiti više napora na promociji i afirmisanju svojih prirodnih resursa.

Dodatni pritisak na zapošljavanje u RS jeste činjenica da je oko 20.000 naših ljudi zbog krize ostalo bez posla u zemljama Evrope, gdje su radili godinama i odakle su hranili svoje porodice.

"Neophodno je održati što veći stepen investicija u infrastrukturu i enrgetiku. Procjene su da će se kriza još produbljivati i najave iz globalnih ekonomskih zajednica su da se očekuje novi val udara krize krajem godine", kazao je nakon završene sjednice Senata RS Milorad Dodik, predsjednik RS.

Na sjednici Senata RS konstatovano je da je RS u stanju likvidnosti te da joj obaveze nisu ugrožene ni po kojem osnovu i da, ukoliko se zadrži ovakvo stanje ekonomije u regionu, može da servisira svoje obaveze.

Senat je, takođe, konstatovao da je neophodno povećati fiskalnu i finansijsku disciplinu u RS i dovesti do toga da se obaveze prema državi moraju izvršavati.

"Borba protiv kriminala i sive ekonomije je permanentna i zahtijeva uključenost svih institucija te se mora zaoštriti odgovornost nosilaca vlasti, prije svega menadžmenta u javnim preduzećima", kazao je Dodik.

Živko Radišić, senator, rekao je da je Senat RS izrazio spremnost i mogućnost da RS snažnije afirmiše svoje prirodne i svake druge resurse te da u tom pogledu moraju biti učinjeni dodatni napori kako bi bile poboljšane metaloprerađivačka, metalska i prehrambena industrija.

"Tu nam stoje izuzetno veliki resursi. Senat je pružio snažnu podršku jedinstvu u RS i izlaz iz krize i dalji ekonomski razvoj se mora vezati za ukupne političke, međunarodne i međunaciolne odnose. S tog stanovišta donja granica ispod koje niko ne smije da ide je Dejtonski mirovni sporazum", kazao je Radišić.

Na sjednici Senata RS, kojoj je kao uvodničar prisustvovao i Aleksandar Džombić, premijer RS, konstatovano je da mikrosituacija zavisi i od političkih odnosa te da zbog uslova u kojima se nalazi regionalna ekonomija dolazi do pada industrijske proizvodnje.

Senatori juče nisu mogli dati odgovor na pitanje kada se može očekivati izlazak iz krize s obzirom na to da ekonomisti imaju različite stavove po tom pitanju.

"Postoje naznake nekih ekonomista koje govore da će to biti za godinu, dvije ili tri, ali i Angela Merkel nedavno je rekla da će kriza trajati godinama pa čak i decenijama. Nesumnjivo je da kriza utiče pogotovo na realni sektor, ali moramo da se afirmišemo tražeći odgovore", kazao je Dodik i dodao da je najjednostavniji odgovor na krizu ulaganje u infrastrukturne radove, što RS i čini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije