BiH

Kusturica: Koja gladna masa ruši i pali?

Kusturica: Koja gladna masa ruši i pali?
Kusturica: Koja gladna masa ruši i pali?

Reditelj Emir Kusturica smatra da je višednevni narodni bunt u Federaciji BiH apsolutno izrežirani koncept protiv Srpske, za stvaranje unitarne BiH, odnosno hitne potrebe rušenja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Kusturica je, učestvujući u danas u emisiji "Sedmica" Radio Beograda, rekao da je priča o socijalnim razlozima za bunt "više priča za Dikensa" nego za njega.

"Znamo da svi, osim Rusa, žive od 250 evra, a da pritom nose Armani i da uspjevaju da izdržavaju porodicu zato što su još uvijek jednom nogom na selu", rekao je Kusturica komentarišući višednevne proteste u više gradova Federacije BiH posljednjih dana.

Tvrdi i da unutar bošnjačkog ešalona vladaju razne obavještajne službe koji tu, kako je rekao, među obavještajnu borbu završavaju na neobičan način.

"Koja je to spontana gladna masa koja u jednom danu sruši ili zapali četiri najozbiljnije institucije u jednoj državi? Koja je to spontana gladna masa koja uspjeva da zapali zgradu Predsedništva koja simbolički spaja tri naroda po Dejtonu? Spajalo ih je i u vrijeme Tita", rekao je Kusturica zapitavši, najzad, koja je to gladna masa koja zapali Arhiv u kome izgori sve što se tiče Austrougarskog perioda.

Demonstracije u gradovima Federacije BiH su se 7. februara pretvorile u rušilačke i tada su zapaljene četiri zgrade kantonalne vlade, u Sarajevu sjedišta federalne vlade i Predsednistva BiH.

Govoreći o obilježavanju 100. godišnjice od početka Prvog svjetskog rata, Kusturica je rekao i da će najkasnije za 10 godina u svim gradovima Republike Srpske i Federacije početi potpisivanje peticije kojom će se tražiti revizija procesa protiv Gavrila Principa i "mladobosanaca" koji su osuđeni za Sarajevski atentat 28. juna 1914. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije