BiH

Kutleša 14 mjeseci u tehničkom mandatu

Kutleša 14 mjeseci u tehničkom mandatu
Kutleša 14 mjeseci u tehničkom mandatu

SARAJEVO - Zvonimir Kutleša, dugogodišnji generalni sekretar Vijeća ministara BiH, u februara 2016. godine navršio je punu deceniju (dva mandata od po pet godina) na čelu ovog tijela, kada je po zakonu morao da ode s ove funkcije.

No, uprkos činjenici da je već 14 mjeseci "generalni sekretar u teničkom mandatu", odgovorni u Vijeću ministara, među njima prevashodno predsjedavajući Denis Zvizdić i osobno sam Kutleša, ne čine ništa da se ispoštuje ova odredba zakona.

Kako je to potvrđeno "Nezavisnim", Agencija za državnu službu (ADS) BiH, na čelu sa direktorom Nevenom Akšamijom, u tom periodu Vijeću ministara slala je čak pet urgencija sa zahtjevom da imenuju dva člana u komisiju za izbor rukovodioca institucije (17. marta, 26. juna, 5. oktobra i 26. decembra prošle godine, te 27. februara ove godine), no Zvizdićev kabinet je ove zahtjeve hladno izignorirao.

"Agencija je konkurs objavila 26. novembra 2015, s rokom za prijave 17. decembar 2015. Po isteku roka za prijem prijava Agencija je VM uputila zahtjev za određivanje članova komisije za izbor, aktom od 12. januara 2016. godine. Potom je Agencija VM uputila više urgencija za određivanje članova komisije za izbor, u pet navrata", potvrdili su iz ADS-a, navodeći ove datume.

Od svih aktera ove priče, u protekla dva dana na telefon nam se javio tek Akšamija, koji je potvrdio naša saznanja.

Akšamija, pak, kaže da je konkurs za novog generalnog sekretara raspisan još u novembru 2015. godine.

"Nakon toga su sve procedure ispoštovane, a onda je ADS od Vijeća ministara zatražio da imenuju dva člana komisije za imenovanje. Oni to nisu uradili. Slali smo im urgencije u pet navrata, međutim Vijeće ministara do danas ništa nije uradilo", ističe Akšamija.

Na pitanje da li neko cijelu proceduru namjerno koči i da li se politika umiješala, Akšamija odgovara da on to ne može pouzdano znati.

"Međutim, činjenica je da za bilo koju drugu komisiju nije bilo dužeg čekanja. A evo, za ovaj slučaj čekamo još od 12. januara 2016, kada smo poslali prvi zahtjev za određivanje članova komisije", ističe Akšamija.

On je potvrdio da je Kutleši drugi mandat istekao još u februaru prošle godine, pojasnivši da ga zakon ne veže za broj mandata.

"Zakon ga veže za period postavljenja, a tu je zakon jasan, to je 10 godina. A budući da je jedan mandat ovih rukovodilaca pet godina, onda opet dolazimo do dva mandata koja su davno istekla", zaključuje Akšamija.

U Službi za informisanje Vijeća ministara su nas najprije u srijedu uputili na samog Kutlešu, no Kutleša nije odgovarao na naše pozive, a njegova nas je tajnica ponovo "vratila" na Vijeće ministara, poručujući nam da je "generalni tajnik na sastanku". Kutlešu smo nakratko uspjeli dobiti jučer (četvrtak), ali nakon što nam je rekao da ne može pričati i da je na parlamentu BiH, više nije odgovarao na naše pozive.

Pokušali smo da stupimo u kontakt i sa Zvizdićevim kabinetom. Nakon više pokušaja javila nam se njegova portparolka Amela Mulabdić, no u protekla dva dana ona nam nije obezbijedila odgovore i Zvizdićev stav.*

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije