BiH

Kuzmanović: Desetine odluka Ustavnog suda nisu provedene, ovo će biti samo jedna od njih

Kuzmanović:  Desetine odluka Ustavnog suda nisu provedene, ovo će biti samo jedna od njih
Kuzmanović: Desetine odluka Ustavnog suda nisu provedene, ovo će biti samo jedna od njih

BANJALUKA – Ustavni sud BiH često izlazi iz svoje nadležnosti I preuzima ulogu ustavotvorca, zakonodavca, uplićući se na taj način u ulogu naroda, u najviša predstavnička tijela, kao što je urađeno sa ovim članom Zakona o praznicima u RS. S druge strane, postoje desetine odluka Ustavnog suda BiH koje nisu provedene. Ovo će biti samo još jedna od njih.

Rekao je ovo za portal Nezavisnih predsjednik Akademije nauka i umjetnosti RS I bivši predsjednik Republike Srpske akademik Rajko Kuzmanović.  

„Recimo, prije nekoliko godina donesena je odluka Ustavnog suda BiH da se mijenja grb, zastava i ostalo. Republika Srpska je to uradila, ali Federacija do danas tu odluku nije direktno izvršila", naglašava Kuzmanović.

Napominje da postoji još mnogo takvih oduka, te da smatra da će i odluka Ustavnog suda BiH o praznicima u RS imati istu  sudbinu.

"To će biti samo još jedna odluka Ustavnog suda BiH koja se ne može provesti. Ustavni sud BiH bi morao da vodi računa, odnosno da se pridržava Ustava, jer često i on sam odstupa od Ustava. To je nedopustivo", kategoričan je Kuzmanović.

Prema njegovim riječima pitanje je zašto Ustavni sud BiH nakon pet godina postojanja nije zatražio da Parlamentarna skupština Evropskog suda donese drugu odluku i da ne imenuje više strance u ovaj Sud, nego da imenuje po jednog sudiju iz tri konstitutivna naroda.

"Ustavni sud ne traži da se donese zakon o Ustavnom sudu. Skoro svi sudovi u svijetu, pa čak i kod nas u Republici Srpskoj i FBiH imaju Zakon o Ustavnom sudu, a oni nemaju. Sami sebi daju ovlaštenja, propise... Mislim da bi Ustavni sud BiH morao da se odupre toj politizaciji koja dolazi iz nekih političkih krugova u Sarajevu", rekao je Kuzmanović za portal Nezavisnih.

Komentarišući odluku Ustavnog suda BiH da 9. januar kao Dan RS proglasi neustavnim, rekao je da mu je kao pravniku jako žao što je Ustavni sud BiH donio odluku koja ne štiti pravo i pravnu državu, vladavinu prava, nego je podvrgnuta političkom uticaju.

"I to uticaju onih snaga koje na određen način idu mimo Ustava, mimo zakona i mimo određenih pravila. Zato, ova odluka koja je donesena na određen način sugeriše da mi ne prihvatamo ono što je narod izglasao i referendum da se osnuje Republika Srpska, a samim tim i njen praznik. Takvu odluku protiv volje naroda mislim da će biti teško primijeniti u RS", smatra Kuzmanović.

Dodaje da je Ustavni sud BiH donio odluku koja, ipak, nije neočekivana.

"Takve i slične odluke su donošene vrlo često. Ukoliko imamo u vidu sastav Suda, odnosno ukoliko imamo u vidu da u Sudu sjede strane sudije koji su uglavnom tas na vagi, da oduke budu onakve kako oni to žele, onda ni ova odluka nije neočekivana", kaže Kuzmanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije