BiH

Kuzmanović: Politička odluka - Srpska nastavlja da slavi 9. januar

Kuzmanović: Politička odluka - Srpska nastavlja da slavi 9. januar
Kuzmanović: Politička odluka - Srpska nastavlja da slavi 9. januar

BEOGRAD - Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović poručio je da će, bez obzira na želju Ustavnog suda BiH da odlukom o poništavanju referenduma o Danu Republike Srpske pokaže svoju superiornost, Srpska nastaviti da slavi svoj Dan Republike - 9. januar.

Kuzmanović je ocijenio je da je odluka Ustavnog suda BiH da poništi referendum o Danu Republike Srpske "par ekselans" politička odluka, a da je taj sud politički sud koji slijedi ono što jedan vođa u BiH predlaže.

On je za Srnu izjavio da Ustavni sud BiH ovim činom sve više tone u nezakonitost i neustavnost i poručio da će bez obzira na želju te institucije da pokaže svoju superiornost Republika Srpska nastaviti da slavi svoj Dan Republike - 9. januar.

"Oni, prije svega, žele da pokažu jednu vrstu superiornosti. Oni žele da na određeni način minimalizuju činjenicu da jedan čovjek, kao što je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, snažno i ispravno vodi Republiku Srpsku. Smatraju da odluka može biti i ovakva i onakva, ali da oni, jednostavno, treba da budu superiorni", rekao je Kuzmanović.

On je naglasio da vjeruje da sudije Ustavnog suda BiH znaju da griješe, ali, kako je rekao, kao da imaju neko pravno sljepilo pa onda ne rade po pravu i pravdi nego po diktatu političkih nalogodavaca.

"Zaista zvuči nevjerovatno da ono što je narod izglasao neko ko je isto od tog naroda postavljen poništava. Ovdje je jasno svima da taj sud donosi neustavne odluke, a to za posljedicu ima stvaranje nepovjerenja u taj sud, u pravnu državu i sve ono što se smatra demokratskim", zaključio je Kuzmanović.

Ustavni sud BiH poništio je juče rezultate referenduma održanog 25. septembra uz obrazloženje da je referendum proveden na osnovu Odluke o raspisivanju republičkog referenduma od 15. jula za koju je Ustavni sud utvrdio da nije u saglasnosti sa Ustavom BiH, te suprotno nalogu Ustavnog suda iz Odluke o privremenoj mjeri od 17. septembra.

Na referendum je 99,8 odsto birača podržalo 9. januar kao Dan Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije