BiH

Kuzmanović: Republika Srpska ulaže velike napore za mir i stabilnost

Kuzmanović: Republika Srpska ulaže velike napore za mir i stabilnost
Kuzmanović: Republika Srpska ulaže velike napore za mir i stabilnost

BEOGRAD - Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović rekao je danas da Republika Srpska ulaže maksimalne napore da budu ostvareni mir i stabilnost, ističući da se to vidi jer je Srpska ekonomski stabilniji dio u BiH.

"Ima dosta onih koji bi željeli da destabilizuju Srpsku, ali time oni zaboravljaju da se, de fakto, destabilizuje i BiH", izjavio je Kuzmanović novinarima u Beogradu, gdje učestvuje na međunarodnoj konferenciji o pomirenju, toleranciji i ljudskoj bezbjednosti na Balkanu "Novi Balkan i EU - mir, razvoj i integracije".

On je rekao da u BiH postoji mir, ali da je taj mir "krhak" i da bi trebalo učiniti sve da on bude produžen jer "nikome u BiH nije do rata ne samo u bliskoj budućnosti, nego i trajnije".

Kuzmanović je istakao da je uvjeren da rukovodstvo Srpske ide pravim putem koji će Republiku Srpsku stabilizovati kao dio dejtonske BiH, ali i obezbijediti put prema EU.

Napominjući da je Balkan uvijek bilo trusno područje, ne samo geografski i prirodno, nego i politički, Kuzmanović je rekao da je svima potreban "novi Balkan", odnosno trajniji mir i razvoj, kao i integracije prema EU.

"Mi ćemo učiniti sve da se ostvari barem prvi korak na pozitivnom putu, da barem teorijski postavimo da će Balkan biti zona mira, razvoja i integracije", rekao je Kuzmanović.

Ambasador BiH u Srbiji Ranko Škrbić koji je, takođe, prisustvovao međunarodnoj konferenciji u Beogradu, ocijenio je da je pitanje mira, reintegracije i ulaska u EU tema koja zaokuplja ne samo BiH, nego i cijeli region.

Podsjećajući da je juče prisustvovao neformalnom sastanku ministara iz regiona u Beogradu o sličnoj temi, Škrbić je rekao da zemlje zapadnog Balkana koje nisu članice EU pokazuju da zajedno rade na tome da postanu članice Unije.

"Sigurno je da će nas u EU posmatrati ne samo kao pojedinačne zemlje, nego i zemlje regiona koje moraju da ispoštuju određene standarde i preduslove", rekao je Škrbić.

Desetu međunarodnu konferenciju o pomirenju, toleranciji i ljudskoj bezbjednosti na Balkanu "Novi Balkan i EU - mir, razvoj i integracije" organizovao je Evropski centar za mir i razvoj /ECPD/ Univerziteta za mir UN.

Učesnicima skupa su se video-porukama obratili i bivši generalni sekretar UN Butros Butros Gali i nekadašnji generalni direktor UNESKO-a Federiko Major.

Jubilarna konferencija posvećena je pitanjima mira, razvoja, međunacionalnih i međuvjerskih odnosa, kao i regionalnog i međunarodnog integrisanja, ali je akcenat stavljen na strategiju i proširenje EU, na putu zemalja Balkana prema EU.

Na skupu učestvuje oko 300 učesnika, istaknutih naučnika, političara i diplomata iz gotovo svih dijelova svijeta, predstavnika diplomatskih misija i vjerskih zajednica iz regiona, kao i iz međunarodnih organizacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije