BiH

Lagumdžija: EU Strategija je dodatna platforma za jačanje regionalne saradnje

Lagumdžija: EU Strategija je dodatna platforma za jačanje regionalne saradnje
Lagumdžija: EU Strategija je dodatna platforma za jačanje regionalne saradnje

Ministar inostranih poslova BiH Zlatko Lagumdžija rekao je da je pokretanje Strategije EU za Jadransko-jonski region u cijelosti na liniji novog pristupa EU prema BiH, koji na prvo mjesto stavlja ekonomske i socijalne reforme, vladavinu prava, jačanje borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, te jačanje administrativnih kapaciteta zemlje.

"Ovo je još jedna nova šansa za BiH i veoma je bitno da novoformirane vlasti prihvate ove prioritete kao platformu za djelovanje", rekao je Lagumdžija na panel diskusiji u Briselu o temi "Svi zajedno za EU Strategiju Jadransko-jonskog regiona", održanoj u okviru zvaničnog pokretanja Strategije.

Iz Ministarstva inostranih poslova BiH saopšteno je da je on izrazio spremnost da BiH, kao zemlja koja je trenutno predsjedavajuća Jadransko-jonskom inicijativom, da svoj puni doprinos njenom provođenju.

Lagumdžija je naglasio da je neophodno da EU strategija za Jadransko-jonski region bude kompatibilna sa novim pristupom EU prema zemljama zapadnog Balkana koji se fokusira na ekonomsku i saobraćajnu povezanost regiona.

"EU Strategija je dodatna platforma za jačanje regionalne saradnje i vrijeme je da počnemo raditi na konkretnim projektima, kao što je izgradnja Jadransko-jonskog koridora i modernizacija pruge Sarajevo - Beograd. Riječ je o konkretnim projektima regionalne saradnje čije će benefite osjetiti građani cijelog regiona", naveo je Lagumdžija.

Prema njegovom mišljenju, novim pristupom EU i regionalnu saradnju potrebno je baviti se projektima ekonomije, zaštite okoline, obrazovanja i energije, regionalne projekte potrebno je raditi na način da se kroz njih jača zajedničko društvo i zajednička vrijednost u širem regionu.

U tom smislu podržao je stav Savjeta za spoljnu politiku EU da će novi pristup EU prema BiH u vidu pisanog programa biti dostavljen nadležnim institucijama na izjašnjavanje i prihvatanje sa precizno definisanim konkretnim rokovima i nosiocima pojedinih aktivnosti programa.

Preuzimanje tako definisanog programa značilo bi odmrzavanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji u sebi sadrži korake čije ispunjavanje otvara prostor za predaju aplikacije za članstvo BiH u EU.

Konferenciju je organiziralo italijansko predsjedništvo Savjetom EU, u saradnji sa Evropskom komisijom, Jadransko-jonskom inicijativom, kojom BiH trenutno predsjedava i italijanskom regijom Marče.

Na konferenciji su, s ciljem usvajanja okvira za implementaciju Strategije, učestvovali predstavnici država i institucija EU, nacionalnih i regionalnih tijela odgovornih za implementaciju EUSAIR-a i upravljanje EU fondovima te regionalnih organizacija i drugih tijela zainteresovanih za njeno sprovođenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije