BiH

Lagumdžija: EU otvorila vrata za novi pristup BiH

Lagumdžija: EU otvorila vrata za novi pristup BiH
Lagumdžija: EU otvorila vrata za novi pristup BiH

SARAJEVO - Evropska unija nije snizila kriterijume za proces pridruživanja Bosne i Hercegovine, ali je otvorila prostor "kreativnijem" tumačenju ispunjenja tih kriterijuma, kazao je danas ministar spoljnih poslova BiH Zlatko Lagumdžija.

Komentarišući zaključke Savjeta za spoljne poslove Evropske unije (EEAS), koji je o BiH raspravljalo juče u Luksemburgu, Lagumdžija je na tribini na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu rekao da već sama dužina zaključaka Savjeta pokazuje s koliko se ozbiljnosti nakon dužeg vremena pristupilo stanju u BiH.

"Ti zaključci podstiču nadu da možemo s pozitivnim odnosom prema budućnosti napraviti neke korake", poručio je šef bh. diplomatije.

Uz podršku očuvanju BiH kao suverene i jedinstvene države, Savjet je potvrdilo i da država ima evropsku perspektivu, osudivši istovremeno kao neprihvatljivu retoriku ideje secesionizma i podijele.

Lagumdžija je istakao da je po prvi put napravljena razlika među političarima u BiH, prenosi Hina.

"Sigurno nismo svi isti", rekao je on i dodao da su zaključcima EEAS, odnosno svih članica Unije, direktno okrivljeni i prozvani oni u BiH koji pozivaju na secesiju i podijele, iako niko nije pojedinačno spomenut.

 Savjet je iskazao i ozbiljnu zabrinutost zbog nepostojanja političke volje u BiH koja je neophodna za sprovođenje reformi, zatraživši hitne mjere za poboljšanje socijalnog i privrednog stanja u zemlji.

Vlasti BiH pozvane su i da što prije pokrenu reforme kako bi se poboljšalo funkcionisanje države i rješilo sprovođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić i Finci".

Lagumdžija je kazao da je zaključcima Savjeta otklonjena opasnost od "novog crtanja karata" u BiH i smatra kako je sada otvoren put novom i ambicioznijem pristupu ustavnim reformama nakon izbora u oktobru, a praktično se odmah može početi sa procesom pojačanog rada na uspostaljanju vladavine prava i borbi protiv korupcije.

"Nisam ja ovim najavio Dejton dva, ali očigledno da će nešto drugo u budućnosti biti potrebno", objasnio je Lagumdžija.

Ministar je naglasio da zaključci sve u BiH još više obavezuju, jer se u narednih šest mjeseci mora promijeniti klima u zemlji i pokazati ko je u stanju da riješi više problema.

"Vjerujem da je iduća godina period jednog novog dogovora o BiH, uz učestvovanje ključnih aktera, o tome kako iz dejtonske preći u briselsku fazu", zaključio je Lagumdžija, uz ocijenu da će u tome pomoći SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije